Руският сенат гласувал без кворум изпращането на войски в Украйна

Горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, е гласувала решението за влизане на руски войски в Украйна при липса на кворум, показва разследване на информационното издание Лента.ру.

Журналисти от са анализирали запис от извънредното заседание на Съвета на федерацията на 1 март, когато решението е подложено на гласуване.

На записа, който е излъчен по официалния телевизионен канал на руския парламент, се вижда, че след регистрацията на сенаторите заседанието е без кворум.

След това председателят Валентина Матвиенко  заявява, че част от закъснелите сенатори са помолили да присъединят гласовете им".

Само след минута се оказва, че вместо отчетените при първоначалната регистрация 78 сенатори, вече са регистрирани 85 -  с един повече от необходимия минимален кворум и Матвиенко открива заседанието.

При самото гласуване малко по-късно се оказва, че 90 сенатори за гласували за влизането на руски войски в Украйна.

От Лента.ру отбелязват, че според регламента е трябвало да бъде проведена допълнителна регистрация.

Личните карти на закъснелите сенатори би трябвало да бъдат блокирани по време на гласуването, което не е било направено.

Нарушаването на процедурата позволява взетото по  нелегитимен начин решение да бъде атакувано н конституционния съд на Русия.

Вчера беше уволнена главната редакторка на Лента.ру Юлия Миндер, която работи в изданието от основаването му през 1999 година. Това предизвика възмущението на екипа. 39 души са подали заявление за напускане.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини