Учения в Черно море и Полша показват решимостта на САЩ

САЩ ще демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО близо до границата с Русия с учения в Черно море и Полша, коментира Ройтерс.

В Черно море започва учение на военноморските сили на България, Румъния и САЩ. В него ще участва американският ескадрен миноносец "Тракстън", който принадлежи към ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш".

От 12 до 14 март ескадреният миноносец  ще посети пристанище Варна.

Това са първите общи военни учения в района, откакто Кремъл се намеси в Украйна, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

От българска страна ще участва фрегатата "Дръзки". Румънските ВМС ще се представят с 3 кораба.

В плана на учението са включени мероприятия по съвместно тактическо  маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и  хеликоптер, както и тренинги с обмен на данни за осветяване на  надводната и подводната обстановка.


На север, в полската военновъздушна база Ласк, пристигат американски изтребители, които също ще участват в съвместни учения. Очаква се днес базата да бъде посетена от полския президент Бронислав Коморовски.

САЩ подчертаха, че и едните, и другите маневри са били планирани преди украинската криза, но те са и израз на подкрепа за членките на НАТО, неспокойни, че щом Русия е готова да се намеси в Украйна, те може да са следващите.

В Полша официални лица заявиха, че "размахът" на вонновъздушните учения е бил засилен като реакция на руската намеса в Крим. Варшава е поискала от Пентагона да изпрати не транспортни самолети, а изтребители.
Тази седмица в Полша ще пристигнат не по-малко от 12 самолета Ф-16 с 300 военни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини