Студентка може да „излиза“ от тялото си, когато поиска

Студентка по психология от Канада твърди, че може да „излиза“ от тялото си по собствено желание преди да заспи. 24 – годишното момиче казва, че може да види себе си, носеща се във въздуха в хоризонтална равнина , а понякога и да погледне тялото си, докато виси във въздуха над него. Според нея тя не чувства никакви емоции.

Изследователи от Университета на Отава казват, че за усещането за „напускане“ на тялото и висенето над него, отговарят няколко мозъчни области , свързани с възприемането на движещи се изображения. Предполага се, че тази способност може да имат много повече хора, отколкото е прието да се мисли.

Учените класифицират опита на момичето като екстракорпорален опит. Те вярват, че чувството за „напускане на тялото“ често е придружено от много силни емоции като, например, шок.

Андра Смит и Клод Месие използвали функционален магнитен резонанс, за да проучат опита на студентката и да разберат дали тя е първият човек, който може да опита излиза от тялото си по собствено желание, без да има някаква аномалия в мозъка.

Те открили, че при такова ИЗЛИЗАНЕ напълно се деактивира зрителната кора, но пък се активират няколко области, свързани с двигателните образи и психически представи за движенията на тялото. Въпреки че учените признават, че способността да се „напуска“ тялото по желание е рядкост, те вярват , че това явление не е уникално.

Идеята се базира на факта , че студентката не вижда в способността си нещо необичайно. Тя се научила да „излиза“ от тялото си докато била малко дете, и правила това, когато в детската градина не искала да заспи на обяд. Тя израснала с увереността, че това може да направи всеки, и била изненадана да научи, че тази способност имат единици.

Може би, тази способност се проявява при хора, които не я считат за нещо уникално. Учените също така предполагат, че да „напускат тялото си“ са способни повечето малки деца, но без редовна практика това умение се губи.

Източник: http://30dumi.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини