Ще се пенсионираме, без да спираме работа

Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа дори за ден, отбелязва в. "24 часа".

Сега навършилите години и стаж за пенсия трябва поне за ден да спрат работата и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия.

Договорът за функционирането на Европейския съюз обаче не допуска съществуването на правна уредба като българската, която обвързва пенсионирането с изискване за прекратяване на работа. Това гласи заключение на Съда на ЕС по делото “Сомова срещу България”.

"За треската и гредата в пенсионния модел", коментира в "Труд" Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. В последните дни всички пак се разтичахме - едни да искаме, други да търсим пари за добавки към пенсиите. Но не това ни е проблемът. Свидетели сме как през последните 20-30 години средната продължителност на живота непрекъснато нараства.

Заедно с това непрекъснато се увеличава абсолютният брой на най-възрастните групи в европейските общества. Този процес изцяло е валиден и за България. Тази картина категорично сочи следващия огромен социален проблем - как ще посрещнем потребностите на тези хора от ежедневни грижи. Вече има засилено търсене на услуги за дългосрочни грижи. Въпросът е кой предоставя нужните грижи и кой плаща за тях. Необходимо е незабавно да проведем широка обществена дискусия за необходимостта от допълване на нашия осигурителен модел с покриването на нов осигурителен риск - достъп до дългосрочни грижи.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини