ГЕРБ: Кметът да се извини на фирмите за просрочените задължения

Кметът представи рамката на бюджета

Общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов призова кметът Хасан Азис да се извини на фирмите в Кърджали, към които общината има задължения. Иванов каза, че според изчислрения на неговата партия община Кърджали дължи 16, а не 13 милиона лева, както твърди градоначалникът. Само през последната година натрупания борч е 4 милиона. В продължение на три години познавам, че няма да захпълните дупката в хазната, каза от трибуната Иванов. Той припомни, че в началото на мандата на кмета дълговете на общината са били едва 2,3 млн.лева. Това означава фалит на общината,ако бе фирма щеше да бъде обявена в несъстоятелност, заяви съветникът. Той обвини кметът в пристрастия като посочи, че 3 милиона от общо 10 млн. за капиталови разходи ще отидат в родното му село Мост.

ГЕРБ обявиха,че заради това ще гласуват против бюджета, предложен от кмета за 2014 г и представен на днешната сесия на местния парламент.

Председателят на групата съветници на БСП Милан Миланов определи план-сметката на общината за 2014 г. като каца с мед и лъжица катран в нея. Той подчерта, че бюджетгът е реалистичен и обективен. Брлагодари за вкараните предложения,направени от БСП. Миланов каза,че тази година се очертава като една от най-силните в инвестиционно изражение. Той похвали и социалната политика на кмета, като подчерта,че няма увеличение на данъци и такси.

Като катран в кацата за смет Миланов определи задлъжнялостта към фирмите, която през 2013 г. е нарастнала с 2 млн.лева и е достигнала 13 млн.лева Заради това червените заявиха ,че ще гласуват „въздържал се“.

Председателят на групата съветници на ДПС Расим Муса похвали реалистичният подход в изготвянето на бюджета. Това го прави изпълним. Той не е зависим от политика, не е надут, а е изпълнен с реални числа,каза още Расим Муса. Той похвали данъчната политика,която не е в ущърб на гражданите. Председателят на групата съветници насърчи градоначалникт за привличане на инвестиции в селата за решаване на проблемите с водоснабдяването. Това е причината и за село Мост да бъдат осигурени 3 млн.лева финансиране от ПУДОС,обясни Муса.

Съветничката от ДПС Елван Гюркаш посочи,че от гледна точка на методиката на изготвянето, бюджетът за 2014 г. е перфектен.

Кмветът Хасан Азис отбеляза,,че при изработването на бюджета е търсил няколко акцента-запазване на данъчната тежест, дофинансиране на делегирани дейности, запазване на работни места и развитие на нови социални дейности.

Грладоначалникът подчерта, че тази година 47% от разходите ще отидат за образование. Той също така се похвали с реалистичен анализ на очакваните приходи от данъци. Така от данъка за МПС се очакват постъпления от 1,3 млн.лева, за сгради -1,5 млн.лева, за наследство-1 млн. И др. Този бюджет бе приет след много сериозно обществено обсъждане. В него сме заложили максимален брой предложения на гражданите, заключи градоначалникът.

Бюджетът бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.

Георги Кулов

Съветниците от ДПС подкрепиха бюджета
Съветници от ДПС се консултират по време на сесията
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини