Петте убийци на любовта

“Любовта е най-трудното нещо”, казва Габриел Гарсия Маркес в “Любов по време на холера”. Как точно жените правят любовта трудна? Вижте кои са фаталните грешки, за да разберете как вие самата бихте могла да саботирате собствената си романтична връзка, без дори да знаете това.

1. “Мисля, че мога да го променя”
Няма по-наивна надежда. И по-сбъркано основание да сте с някой. Вие не сте с него, за да го променяте, защото не го харесвате, нали? Логиката е да бъдете с човек, когото харесвате такъв, какъвто е. Разбира се – може да свикне да не разхвърля чорапи по пода или да престане да реже ноктите на краката си върху килима, но това са просто навици. Истинските, личностни характеристики са наследствени и никакво количество натякване няма да успее да ги промени. Отказва ли да се извини всеки път, когато не е прав? Настоява ли да прекарва петък вечер в компанията на приятели? Жени, които постоянно мърморят на партньорите си за неща, които не подлежат на промяна, са обречени на провал. Те ще се чувстват напълно игнорирани, а мъжете ще намразят да се прибират в дом, в който постоянно нещо им се натяква. Какъв е изходът? Първо – разделете се с амбицията да го промените. Второ и трето: приемете го такъв, какъвто е или намерете някой, с който ще бъдете в по-голяма степен годни за съвместно съществуване, без някой да трябва да се променя.

2. “Накъде вървят нещата помежду ни?”
Някой наричат този разговор “целувката на смъртта” за една връзка. Това е така, защото мъжете замръзвали, като чуят този въпрос. Жените пък го задават, защото между двамата няма комуникация, а те искат да знаят какви са намеренията. Комуникацията, от своя страна, липсва, защото вероятно двамата са на различни етапи – тя иска сериозно обвързване, а той – още не знае какво иска, например. Основният проблем обаче е, че мъжете не обичат да бъдат притиснати до стената да дават отговори. По-добре се откажете от разговорите за бъдещето на връзката ви и обърнете повече внимание на поведението му   – онези малки (и понякога скрити) знаци, които показват, че той всъщност се чувства свързан (и обвързан) с вас. Опитва ли се да се представи добре пред вашите приятели? Запознава ли ви с неговите? Носи ли ви тежката торба? Отговаря ли ви винаги, когато му звъните по телефона? Ако това се отнася да вашия случай – той гледа в перспектива на връзката ви. Ако обаче ви звъни само когато иска да “отпусне напрежението”, като дори не предлага прелюдия преди това - няма какво да мислите, а камо ли да питате накъде вървят нещата помежду ви. Отговорът е очевиден – наникъде.

3. “Нищо, освен него, не ме вълнува”
Да имате връзка означава да отделяте време за любимия и да се съобразявате с нуждите му. Но ако в съзнанието ви няма нищо друго, освен това, имате проблем. Да живееш само, за да удовлетворяваш нуждите на някой, не прави щастлив никой. Ако искате наистина успешна връзка, трябва да имате и други интереси, освен неговите. Ако всичко, за което можете да си говорите с него е какво ще иска за вечеря, значи е време да помислите за вас самата. Какво ви е харесвало да правите, когато сте била сама? Може би сте обичала да пишете стихове, да танцувате, искала сте да учите италиански? Да отделяте време за партньора си не означава да изоставите всичко, което сте обичала преди. Когато имате и свой живот, връзката ви ще бъде много по-интересна и свежа.

4. Животът в бъдещето
Много жени остават с някой мъж, защото вярват, че някак си, бъдещето ще е по-добро. Въпреки, че настоящето е пълно с конфликти, наранявания и сълзи, те се вкопчват за вероятността, че нещата ще се обърнат. Дали обаче такава вероятност съществува? Разбира се, всяка връзка има трудни моменти, но ако любовта я има, си струва усилието да се справите с проблема. Но ако между вас цари напрежение всеки ден, ако мисълта да се приберете при него в къщи ви подтиска, ако мисълта за него ви натъжава, тогава, може би, няма смисъл да оставате заедно. Скандалите – от време на време – са дори здравословни, но това ...  това важи за случаите, когато връзката ви като цяло ви прави по-щастлива.

5. Нетърпимостта към приятелите му
Независимо дали ви харесва – вашият любим познава приятелите си много преди да срещне вас. Той може да има приятели, които чувства като братя, с които е израснал и с които споделя много общи моменти. Отнасяйте се с тях като с членове на семейството, дори и да не ги понасяте. Ако сте груба с тях, може да го поставите в положение да трябва да избира между приятелите и вас. Не правете това – дори и да заложи на вас сега, няма да спечелите, погледнато в дългосрочен план. Ако обичате партньора си, постарайте се да бъдете мила с другите хора, които той обича – включително приятелите и семейството му.
“Етикетът” в романтичните отношения се свежда до един основен принцип: уважавай себе си и партньора си. Давайте уважение и очаквайте уважение. Щастливата връзка е фактор за добро здраве, дълъг живот и спокойна душа. Любовта е най-трудното нещо, но ако внимавате да не допускате някой от 5-те убийци на любовта в отношенията си, тогава ще бъдете една стъпка по-близо до “и те живели щастливо да края на дните си”.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини