Блокадата на границата падна

Блокадата на границата в Турция е приключила тази нощ, предаде bTV.

Среща на министрите на България и Турция в понеделник ще решава транспортните проблеми, довели до блокадата на границата, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева за БНТ вчера късно вечерта.

Срещата бе предвидена за 21 февруари, но ще се състои на 17-и. За нея е потвърдил пред bTV и външният министър Кристиян Вигенин.

"Приключваме преговорите с турската страна. Положени бяха днес интензивни усилия и от страна на министър Бобева, на транспортния министър, както и на мен самия, разговарях днес с колегата Давутоглу. Има становище от турския транспортен министър, който се ангажира с цялостен нов подход по проблема. Фирмите и нa двете страни трупат големи загуби – затова българското правителство ще освободи половината разрешителни, които очаква турската страна”, обясни още Вигенин.

Припомняме, блокадата на българо-турската граница продължава вече четвърто денонощие. Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев замина спешно за българо-турската граница при ГКПП "Капитан Андреево". Въпреки уверенията на Бобева и Вигенин, превозвачи заявиха за БНТ, че нямат информация за хода на разговорите, а и доверие на властите засега. Те заплашиха по-рано, че ако до полунощ блокадата не падне, ще легнат на пътя и ще затворят с телата си границата за целия трафик – и за автобуси, и за автомобили.

Остаряла правна рамка спъва разрешителните за преминаване на товарни автомобили. Това стана ясно от думите наБобева пред НС по повод кризата с превозвачите ни на турската граница по-рано днес.

Двустранните ни отношения в автомобилния транспорт са регламентирани от спогодба от 1977. Съгласно спогодбата компетентните органи определят годишен контингент от разрешителни, каза Бобева.

По думите й за последно този контингент от разрешителни между България и Турция е договорен през 2012 година. От обяснението й пред депутатите стана ясно още, че не сме се съгласили с предложението на Турция от 2013 г. за квотите за настоящата 2014.

Следват няколко срещи с турската страна, без да се постигне решение. По своя инициатива през ноември 2013 година турската страна изпрати част от разрешителните, договорени през 2012, обясни Даниела Бобева.

 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини