Помашко малцинство няма

Нашите българи мохамедани не са турци

Сдружението, което се именува Европейски институт „Помак“, работи за възстановяване на Османската империя, а така и срещу ЕС. В Брюксел има звена, които се занимават с всякакви малцинства в Евросъюза. И не случайно Ефрем Моллов е нарекъл института си европейски. Там, като чуят думата „малцинства“, веднага подскачат от радост. От „Помак“ искат да оформят етническо малцинство в Родопите - тази свещена българска планина, което да се управлява по собствен начин. Това е причината, поради която те противопоставят българите християни на българите мюсюлмани. В стремежа им към разделение обаче има и намеса на външни сили. Съществува и сайт „Помак“ (през Стокхолм), от който непрекъснато се лее пропаганда и се злепоставя България не само в ЕС, но и по целия свят - видите ли, тук някакво си помашко малцинство било потиснато.

Помашко малцинство няма. От нашето сдружение Дружба „Родина“ сме категорично против използването на прозвището „помаци“. В българското общество то е натоварено с голяма доза негативно съдържание поради множество причини от културен и исторически характер. Голяма част от българите, изповядващи исляма, го възприемат като обидно. От „Помак“ се изгавриха и с най-големия жив класик на българската литература, какъвто е Антон Дончев. Романът му „Време разделно“ бил написан по поръчка за възродителния процес. Такава злоба плаши - да казваш на човек, който с перото си на майстор е описал българската трагедия в Родопите! Да се говорят такива неща за втората най-любима книга на българите след „Под игото“ е най-голямата гавра, която трябва да бъде категорично заклеймена.

Ясно е, че от „Помак“ целят да бъдат забелязани. Те така са се опиянили от себе си, че се смятат едва ли не за някакъв фактор в държавата. Ами да - някои отвън дори им ръкопляскат. Ето тук е преплитането им с неоосманизма, с онова, което Ердоган доразви в прочутата си реч в Кешан за т.нар. Ислямска дъга на Балканите, която стигала до Лудогорието. Или пък с творенията на турския външен министър Давутоглу. В Анкара говорят за помашки турци, което е в официалната им политика и историография. Там твърдят, че нашите българи мохамедани не били българи, а турци. Направо в духа на коминтерновската рецепта на Тито за т.нар. македонска нация.

Вярно е, че държавата и народът ни днес имат много проблеми, но ставащото не бива да се подминава с лека ръка от политиците ни. В „Помак“ днес са шепа хора, но те са си поставили за цел да печелят влияние в Родопите, а после и да ги откъснат. Първо ще поискат автономия, после друго... С тъга на сърцето си спомням какво каза, преди да умре, един голям българин - бившият председател на БАН акад. Ангел Балевски. А думите му днес говорят много: „Преди 9 септември 1944 г. имаше държава - няма да я коментирам, след 9 септември имаше също държава - няма да я коментирам, а сега - няма да коментирам.“ Днес държавата я няма. И е тъжно.

Георги Марков

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини