Грипната епидемия отшумява

Грипната епидемия, с която се сблъскахме тази година, е била по-тежка от миналата, но вече отшумява, обясни д-р Ангел Кунчев – държавен здравен инспектор пред bTV.

Според експерта щамът и този път е бил на свински грип, познат от 2009 г., който засяга детска и ученическа възраст, характеризира се с често развиване на пневмония, като тежките случаи трябва да се лекуват в болница.

„Говорим за вирус, който засяга цялото тяло. – обясни д-р Кунчев - Грипът е сериозно заболяване. Дали ще стане тежко е въпрос на индивидуална чувствителност. До първите 48 часа мерките имат най-голям ефект.” Той поясни, че Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчно ваксини.

Специалистът коментира и смъртните случаи в следствие от усложнение от грипа. Според него те не са инцидентни и ги има всяка година.

„От грип всяка година загиват хора – ние се борим, но тази война никога няма да свърши”. Той поясни, че при обикновените грипни епидемии най-рискови са възрастните хора със странични заболявания, усложнени от грипа, а като причина за смъртта се посочва другото заболяване”, обясни той.

Националният здравен инспектор успокои, че грипната вълна отминава. „При областите, където започна по-късно, опашката на епидемията ще остане още малко”, уточни той.

Край и на принудителните ваканции за учениците - от днес децата се връщат в класните стаи, след като грипът затвори над 700 училища през последните две седмици.  

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини