3000 студенти живеят в мизерия

Над 3000 студенти в страната живеят в мизерни общежития. Най-лоши условия на живот предлагат базите на повечето колежи, както и на Пловдивския университет, Югозападния, Икономическия във Варна и Нов български. Те са получили най-ниски оценки при разглеждането на социално-битовите условия на учещите в рейтинговата система на висшите училища, съобщава „Телеграф“.
Според класацията, най-добре живеят студентите на МВР академията. Тя е получила максимален брой точки от 100 възможни. Сред най-ниските резултати е този на Нов български университет, който никога не е имал собствени блокове. 

Най-критично е положението в общежитията на Пловдивския университет. Той също няма собствени и ползва преотстъпените му стаи от блоковете на Аграрния университет и Университета по хранителни технологии. Така от 15 000 студенти едва 880 могат да се доберат до място в блоковете. „Ние сме в дъното на класацията заради филиалите в Смолян и Кърджали, които ни бяха натресени. Там има три общежития, които са полупразни“, обясни ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Запрян Козлуджов. 

Според класацията, условията в Икономическия университет във Варна и Югозападния в Благоевград също не са добри. Първият има 579 места, като част от стаите се нуждаят от ремонт, оплакаха се студенти. Ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев, обаче, скочи на класацията и каза, че блоковете им трябва да са в топ 3. „Това е пълна лъжа. Имаме 1000 студенти в общежитията, а сградите са ремонтирани преди няколко години основно. Във всяка стая има телевизор, килимче и място за собствена библиотека. Студентите ни плащат по 47-50 лв., но знаят за какво. Виждал съм общежития на софийските университети, те са пълни въшкарници. Пълни са с хлебарки и какво ли не“, заяви проф. Мирчев.

Студентите по право на Русенския университет са най-доволни от общежитията си, сочат резултати от анкета за социалните условия на младежите. 

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини