Трима министри обясняват пред депутатите за парк ”Странджа”

Парламентът изслушва трима министри във връзка с парк „Странджа” по искане на ГЕРБ. 

Обяснения дават министрите на околната среда и водите Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Изслушването се предава пряко по БНТ и БНР.

Според природозащитници решението на съда да остави в действие общия устройствен план (ОУП) на Царево позволява прекомерно застрояване на района без екологична оценка, което доведе до протести.

Александър Ненков от ГЕРБ попита какви конкретни мерки ще вземат тримата министри, за да не се стигне до момента отново Брюксел „да ни дърпа ушите”  и да не се превърне и последната останала девствена част от Черноморието в бетон.

"Не сме за това да се спира инвестиционният процес, но да не се окаже, че нарушаваме европейското законодателство”, заяви депутатът.

Първа думата взе Терзиева. Тя заяви, че е разпоредила да започне процедура за изменение на ОУП на Царево в частта, обхващаща „Странджа”. И уточни, че през 2008 г. е одобрен ОУП, но заповедта е обжалвана и така "започва съдебната сага".  На 15 януари 2014 г. е прекратено производство по заповедта.

Терзиева подчерта, че на 30 януари е разпоредила да започне процедура за изменение на ОУП. До края на другата седмица ще бъде финализирана и ще има съгласуване с екоминистерството, уточни тя.

Междувременно Петър Курумбашев от БСП коментира: 
ГЕРБ. е партията, която внесе един от най-мазните и лобистки закони – за горите, заради което през лятото на 2012 г. хората излязоха на Орлов мост, която даде разрешение за проучване на шистов газ, без да се интересува от мнението на парламента, която внесе законопроект да се гледа ГМО”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини