Откриха галактики - медузи с "пипала" от звезди

Шест от т.нар. галактики - медузи бяха открити от американски астрономи при изучаване на снимки, направени с телескопа "Хъбъл", пише "Дейли Мейл".

При сблъсък една с друга или с облаци газ, галактиките могат коренно да променят формата си. Спиралните например придобиват овална форма, когато с висока скорост попадат в големи звездни купове. Там под влияние на горещия междугалактичен газ от "новопристигналите" галактики се отделят дълги шлейфове от студен газ, в които активно започват да се образуват нови звезди. Оттук и названието на такива обекти - галактики-медузи: след тях се простира "опашка" от нови звезди.

От 2005 година учените са наблюдавали само една двойка "медузи" в звезден куп, намиращ се близо до Млечния път. По време на новото изследване група астрономи под ръководството на Харалд Ебелинг от Хавайския университет е открил едновременно шест галактики-медузи, изучавайки снимки на 37 отдалечени от нашата галактика звездни купа, получени от телескопа "Хъбъл".

В резултат на търсенето на подобни обекти ние получихме впечатляващи примери за галактики-медузи в процеса на трансформация, предизвикана от сблъсък при висока скорост с горещ газ в куповете, съобщават учените.

Астрономите отбелязват също, че са избрали само най-ярките примери за галактики-медузи. За пълното обяснение на явлението ще са нужни допълнителни изследвания и детайлно изучаване на много други подобни галактики.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини