Грипна вълна изпразва детските градини, РЗИ: Спокойно е

Децата са навън вместо по градините

Грипна вълна бавно, но сигурно изпразва хасковските детски градини. Засега групите са над критичния минимум от 12 деца, но отлив на малчугани вече се наблюдава, като в някои забавачки е сериозен. В ЦДГ №3 например има групи с по 14 деца при капацитет 26. Няма група без поне 5-6 липсващи деца. Подобно е положението и в останалите детски градини, като най-сериозно са засегнати по-големите забавачки. В някои случаи родителите спират децата си не толкова защото са болни, а поради опасения да не се заразят от другарчетата си. Заболеваемостта в градините започна веднага след края на новогодишната ваканция на 6-ти януари.

Че грипните и парагрипните вируси настъпват, свидетелстват и от неотложния кабинет към Спешното на МБАЛ Хасково. Според детския лекар д-р Анюта Лозева през почивните дни минават около 50 деца на ден със симптоми на остри респираторни заболявания (ОРЗ). Признаците си приличат - висока температура, главоболие, повръщане или диария, но и по-сериозни усложнения като гноен отит /възпаление на ушите/. За скок на болни деца свидетелстват и практиките на няколко хасковски джипита, макар никой да не се наема да твърди, че това е точно грип. Вирусът и неговия щам могат да бъдат доказани само в националната референтна лаборатория в София.

Поне до миналата седмица грипен вирус в Хасково не бе изолиран, твърдят от Регионалната здравна инспекция. По техните статистики заболеваемостта в Хасковско е скромна-едва 119 на 10 000 население, при епидемичен праг 310 на 10 000. Този праг обаче може да бъде достигнат много бързо, особено при топлото време, в което зачестяват контактите, предупреждават лекарите. Според специалистите шестващите в момента вируси разболяват за часове. Боледуването продължава различно, в зависимост от организма, но общото е, че срива имунитета и отваря път за много други инфекции. Паралелно с грипната вълна се забелязва увеличение на случаите от варицела. За предходната седмица са отчетени 14 заболели от този вид шарка.

Г.Христов

...според майките, така е по-сигурно
Топлото време събира накуп хората и може лесно да разпространи инфекцията
Кафенетата също са пълни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини