На Атанасовден зимата си ”съблича кожуха”

На 18 януари празнуваме Атанасовден и почитаме паметта на свети Атанасий Велики. На този ден празнуват именния си ден Атанас, Атанаска, Начо, Наско.
В народа се е смятало, че този ден символизира средата на зимата. За Свети Атанас в България се вярва, че има власт над снега и леда. Свети Атанас е този, който гони зимата и кара леда и снега да се топят.
Атанасовден и Антоновден се родеят – и на двата празника в България открай време се пекат питки, само че на Антоновден те се мажат с мед, а на Атанасовден се дупчат с вилица, за да не се надупчи кожата на дечицата от шарка.
И Атанасовден, и Антоновден се смятат за празник на ковачи, месари, железари. В някои райони на България на този ден се приготвя печена кокошка и се раздава на съседите. Тя трябва да е черна на цвят.
Свети Атанасий Велики е един от гръцките бащи на църквата, който в началото е бил секретар на епископ Александър, а след това самият той е станал александрийски епископ.
Свети Атанасий е единственият епископ, който отрича арианството, което по онова време е било подкрепяно отРимската империя. Свети Атанасий категорично отказва да приеме съществуването на арианството наред с православния клон на християнството и отказва да приеме арианите в своята обител.
Тогава свети Атанасий е осъден по обвинение в съучастие в убийството на мелетианския епископ Арсений и е изпратен на изгнание в Триер, откъдето е пуснат две години по-късно и се завръща в Александрия.
Три години след това свети Атанасий отново е изгонен от Александрия, но пет години по-късно триумфално се завръща и проповядва християнското учение.
През 356 година е осъден на смърт, но бяга от Александрия в горен Египет, където се укрива пет години. След смъртта на император Констанций на трона се качва император Юлиян, който обявява, че има свобода на вероизповеданието. Свети Атанасий веднага се завръща в Александрия.
През 365 година обаче, след смъртта на Юлиян, на власт идва император Валент. Той издава заповед за изгнанието на епископите, които са били изгонени от император Констанций.
Свети Атанасий бяга от Александрия, но четири месеца по-късно се завръща, защото заповедта е отменена. До края на живота си свети Атанасий е епископ в Александрия.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини