Трансплантирани пациенти ще доплащат за лекарства

Пациентски организации алармираха, че през 2014 г. трансплантирани пациенти ще трябва да доплащат за поддържащи лекарства след административни промени в Позитивния лекарствен списък. Организациите "Заедно с теб" и Алианс на трасплантираните "Бъдеще за всички" посочват, че това лечение е животоспасяващо, съобщиха БТА и БНР.

Поради административни наредби в позитивния лекарствен списък навлизат препарати, които са по-евтини и стават безплатни, а досега използваните от пациентите медикаменти, с които те са стабилизирани, трябва да бъдат доплащани.

Така трансплантираните пациенти ще трябва да дават около 100 лева, което е непосилно поради допълнителни разходи за съпътстващи заболявания и тъй като са с малки инвалидни пенсии.

Според лекарите всяка промяна в животоподдържащото лечение на трансплантираните пациенти крие риск от отхвърляне на органите и застрашава живота им, се казва в становището на организациите.

Възможните усложнения могат да се проявят 2-3 месеца след смяната на поддържащото лечение, а разходите при отхвърляне на органите са над 110 хиляди лева за пациент.

Д-р Таня Бенишева: Създава се психоза

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти включва или изключва лекрства от позитивния списък и определя процента, който НЗОК плаща.

Д-р Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране, обясни пред БТА, че това е политика на държавата и по този начин ще се осигурят лекарства за повече пациенти. Тя уточни, че от списъка не са изключени оригиналните медикаменти, но ще се наложи наистина пациентът да доплаща, ако иска да се лекува с тях.

Според д-р Бенишева обаче становището на пациентските организации създава психоза и доста напряга пациентите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини