"Чушкопекът" на Apple – до 22 бона за брой

Едно от последните технологични творения на гиганта Apple – новият Mac Pro, вече може да бъде поръчано и от българските търговци и реселъри. Базовият модел стартира на цена от 6020 лева, а след известни конфигурации, повече RAM памет (до 64 GB) и процесор с дo 30 MB кеш всеки може да разкраси допълнително машината си, а цената ѝ да стигне 22 000 лева. На този етап у нас Mac Pro все още не е внесен официално. Всеки желаещ може да го има с предварителна заявка и малко търпение - минимум месец, уточняват различни търговци. От istyle коментираха пред Investor.bg, че все още не разполагат с точна информация кога машината ще се появи официално в официалните магазини под шапката на Apple. Оттам обаче уточниха, че вероятно през февруари-март има възможност първите бройки от новия настолен компютър на компанията да бъдат внесени и да се продават без предварителна заявка. Все пак от оторизирания реселър уверяват, че могат да поръчат от новия Mac Pro за всеки желаещ да го има, преди продуктът да се появи официално в търговската мрежа. Новият Mac също вече може да бъде поръчан и в сайта novmak.com, където традиционно се продават продукти на Apple, както и аксесоари за тях. От novmak обясниха пред Investor.bg, че на този етап също не разполагат с внесени в България бройки – всичко става с предварителна заявка, а за доставянето й се чака около месец. Кратка справка на цените за конфигурациите за Mac Pro в novmak показва, че най-скъпият вариант на машината излиза около 21 хил. лева. При него машината ще е снабдена с Intel Xeon E5 процесор с версия до 12 ядра и ще разполага с до 64GB DDR3 ECC оперативна памет. На разположение ще има две AMD FirePro графични карти с по 12GB памет. За съхранение на данни се използва Flash памет, като ще може да има до 1TB. На линия е и Thunderbolt 2 за свързване на допълнителен хардуер.

Apple анонсира новия член на продуктовото си портфолио през октомври 2013 г. Представянето му бе последвано както от подкрепа и бурни овации, така и с доза песимизъм и недоверие. Mac Pro е първият модел на Аpplе с подобна форма, която дойде неочаквано за потребителите.

Черният алуминиев корпус е с един вентилатор вместо с 8, както предишният модел. Той е значително по-малък от предшественика си и ще е с много по-мощен хардуер. Размерът му обаче притеснява редица потребители, които бяха свикнали със стария, доста по-внушителен с размерите си корпус. Заради външния му вид в България дори започнаха да го наричат на шега "чушкопек".

Най-евтиният вариант на черната машина у нас започва от 6020 лева. За тази сума потребителят получава машина с процесор 3.7GHz Quad-Core с 10MB L3 кеш и оперативна памет 12GB 1866MHz DDR3 ECC. Флаш паметта е 256GB PCIe-based flash storage (далеч по-ниски параметри от флаш паметта при най-скъпия вариант, който е снабден с1 ТB флаш).

Що се отнася за хардуера при графиката, най-евтиният вариант на Mac Pro има две графични карти ADM AMD FirePro D300 GPUs с по 2GB GDDR5 памет.

Към него, както и при "най-разкрасения“ хардуерно вариант, няма мишка, клавиатура, монитор, както каквито и да е било адаптери, кабели и приемници.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини