Нигерийската армия застреля повече от 50 ислямисти

Нигерийски военни са застреляли повече от 50 ислямисти при провеждането на мащабна акция срещу бойци на движението Боко Харам, които нападнаха казарми в североизточния град Бама в петък, предава АФП.

По време на акцията „много въстаници с огнестрелни рани са успели да се изплъзнат, но също така много са били арестувани, а повече от 50 са били убити при престрелки с пехотата", каза генерал-майор Крис Олуколаде, който е и един от ръководителите на операцията.

При акцията са били убити 15 войници, повечето от които са загинали при нападението и последвалото преследване около границата с Камерун. Петима цивилни също са били убити по време на десанта.

Правителството съобщава и за взривени 20 автомобила, с които бойците на Боко Харам са извършвали своите нападения на териториите на Нигерия и Камерун.

Жители на Бама са съобщили за АФП, че при петъчното нападение терористите са отвлекли жените и децата на някои от войниците. Повечето от тях са били освободени и вече са настанени на безопасно място.

Ислямистката групировка Боко Харам е отговорна за извършването на повече от 1200 убийства в Нигерия от май до декември тази година, сочи скорошен доклад на ООН. Цифрата обаче е много по-голяма, тъй като в официалната статистика не са включени тези, които са билиубити по време на военни операции.

Поради засилената активност на движението, присъстващо в Списъка с терористичните организации на САЩ, в североизточните част на страната е обявено извънредно положение, а в района са изпратени хиляди войници, подкрепени с бронирана техника и хеликоптери.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини