В СОУ се питат: Разбихме ли лектора?

Димитър Ангелов, познат още като Удо, се завърна в старата си гимназия, за да се срещне с младото поколение и да разговаря с тях за мечтите им, плановете за бъдещето и не чак толкова далечните коледни празници. Срещата беше под мотото „Да разбием лектора“ и трябваше да предизвика участниците да влязат в дискусия с госта. Дали успяха да го „разбият“ не е най- важният въпрос. Същественото е, че младежите отново разговаряха с един вдъхновяващ лектор.

Първата такава среща беше по време на юбилейните празници на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, в актовата зала на училището, а темата беше „Първомай – градът на мечтите”. Още тогава лекторът спечели вниманието и сърцата им, даде им доста материал за размишления след това.

Този път срещата беше на 16-ти декември в един от кабинетите на гимназията. Идеята беше атмосферата да е задушевна, и както самият Удо каза „участниците да не си гледат тиловете”.

Адвокат Ангелов разказа за своя учител по история – г-н Евтим Стефанов и за това, че той е вдъхнал живот в онези досадни имена от учебника по история и го е научил да приема историческите личности като хора, не по-различни от нас, а сухите години като хронология от живота им. Имаше коментар по книгата на г-н Стефанов „По хълмовете на времето“, в която е събрана 100-годишната история на първомайската гимназия. Лекторът сподели, че е впечатлен от множеството извънкласни дейности, които училището поддържа. Коментираха се различните клубове, в които присъстващите ученици участват.

Друга от дискутираните теми беше за това какво искат да правят учениците след като завършат средното си образование. Всеки, който желаеше, можеше да вземе участие. Учениците бяха сравнително плахи и много от тях не се осмелиха да вземат думата, но това, което  чуха и научиха по време на дискусията ги накара да се замислят върху някои аспекти на живота си.

Като лека закачка прозвучаха въпросите на лектора дали вярваме в Дядо Коледа и какво очакваме да ни донесе. Отговорите варираха от лаптоп до здраве и споделени мигове с любимите хора. С пожелания за приятно прекарване на празниците и повече усмивки приключи срещата на младежите с адвоката.

Обещанието това да не е последната такава ще бъде запомнено и напролет ще се планира нова среща, чиято тема ще бъде определена от самите ученици.

Доника Ставрева, 11 клас
Николай Пейчев, 12 клас

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини