„Обрат” в бюджета – мина предложение на ГЕРБ

„Обрат" се случи по един от параграфите на бюджет 2014, където мина предложение на опозицията.

ГЕРБ и Атака поискаха да се увеличи обезщетението на съпрузите на военни, които се местят в друг гарнизони. Сега то е в размер на 270 лева. Те настояха това обезщетение, което се полага на съпруга на военнослужещ при местене в друго населено място да се увеличи на 340 лева.

От ГЕРБ обясниха, че 300 военнослужещи средно за последните 5 години са били преместени в друго населено място. Опозицията изчисли, че ако се обезщетят с увеличението всички съпруги на тези 300 военни, това би коствало на бюджета 19 600 месечно. 19 600 е разликата между 270 и 340 лева, посочи Владимир Тошев от ГЕРБ.

И атакистите застанаха зад тази мярка. Сумата е смешна, каза и Венцислав Лаков. Той призова мнозинството да не бламира военния министър Ангел Найденов, който подкрепял тази мярка. Послушайте сърцата си, послушайте партийната си съвест, настоя националистът. Нека помислим за семействата на военнослужещите, поиска още Венцислав Лаков.

Този пропуск го направихме и ние, призна и Валентин Радев от ГЕРБ. Става въпрос за много малко средства, подчерта той.

Тъй като желанието да сме конструктивни в този празничен ден надделява, подкрепете това предложение, настоя финансовият министър Петър Чобанов.

Така опозицията надделя над мнозинството и увеличението стана факт. За бяха 91, 4 от БСП гласуваха против, 5 социалисти пък се обявиха „въздържал се".

По-късно, в кулоарите, финансовият министър Чобанов коментира, че винаги в един бюджет могат да се намерят подобни резерви и възможности.

Това бе и последният приет текст от бюджет 2014 за тази седмица, като депутатите стигнаха до чл. 61 от общо 96. Остатътък ще бъде гледан на извънредните заседания в понеделник и вторник.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини