Хлябът поскъпва с 40 ст. за ЧНГ

Цената на хляба у нас ще се увеличи заради поскъпването на пшеницата и брашното, съобщиха от стоковата борса. Служителката й Христина Белопитова напомни, че през зимните месеци сериозно са скочили складовите разходи, токът – също, и това може да се компенсира единствено с по-скъп хляб.

Точно колко допълнително ще плащам за най-търсените видове „Стара Загора", Добруджа", Софийски, ръжен и др., още не може да се каже. Но вероятно някои ще се продават поне с 40 ст. отгоре, прогнозира Кольо Колев от Съюза на хлебопроизводителите. Той и колегите му настояват покачването на цената на хляба да се извърши плавно.

Експерти от бранша пък препоръчаха хич да не си правим илюзии, че през идното лято пшеницата може да поевтинее, от там и хлябът. Защото стойността на зърното се определя най-вече от пазарите в Русия и Украйна, където обичайно се сеят 250 млн. дка с есенни култури. Тази година обаче са засети с 25 млн. дка по-малко. В България - около 10 млн. дка с пшеница.

„Ако въпреки по-високата й цена през последните месеци не се промени цената на хляба, това би ударило хлебопроизводителите", каза Веселин Василев, търговски директор на компания за производство на хлебни изделия. Хората ще натрупат задължения към кредиторите си и доста фирми от бранша ще се изправят пред фалит.

Няма основание за увеличаване на цената на хляба, увери земеделският министър Димитър Греков. Така той отхвърли възможността за плавно поскъпване, поискана от производителите.

"Пшеницата, която купиха, беше на изключително ниска цена, почти на себестойността й", каза още Димитър Греков, цитиран от bTV.

Той обаче не изключи незначително, по думите му, поскъпване на хляба, но не и в близките месеци.

"Нормалната печалба за производителя трябва да бъде от 5% до 10%. Към момента нито токът, нито другите разходи са се повишили, а стойността на пшеницата, която е най-големият разход в калкулацията на хляба, е на миналогодишното, дори по-ниско ниво", коментира министърът на земеделието и храните.

Още в края на миналия месец Греков увери, че въпреки по-високите изкупни цени на производителите, хлябът няма да поскъпва.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини