Приеха таксата от 20% за ВЕИ

Депутатите приеха въвеждането на такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия.

Въвеждането на таксата е заложена в параграф от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2014 г., с който се правят промени в Закона за енергията от възобновяеми източници.    

От  таксата се очакват приходи в бюджета от 160 милиона лева. Предложението  за тази такса направи лидерът на "Атака" Волен Сидеров. В гласуването участваха 182 народни представители, от които 116 – „за”, 38 – „против”, а 28 се въздържаха, предаде "Фокус". Гласувалите против и „въздържал се” бяха от групата на ГЕРБ.

Предвижда се приходите на производителите на електроенергия от ВЕИ да се облагат със задължителна такса, а за невнасянето й да се начислява лихва. Ако таксата не бъде платена в срок или се посочат неверни данни, които водят до намаляването й, се предвижда имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв, а при повторно нарушение - от 7000 до 15 000 лв. 

Икономическият министър Драгомир Стойнев обясни, че таксата ще се признава за разход на дружествата и ще намали данъчните им задължения.

Предложението доведе до протести на производители на ток от слънце и вятър. Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че приходите от таксата ще останат като буфер в бюджет 2014. Премиерът Пламен Орешарски обаче каза, че тези очаквани 160 млн. лева ще бъдат използвани за енергийни проекти. От опозицията заподозряха, че с тях ще се капитализира енергийната система.

Веднага след гласуването на таксата за ВЕИ депутатите одобриха и рамката на бюджета за 2014 г.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини