България подкрепи Украйна за ЕС. Путин обяви, че Русия ще е застрашена

България е готова да подпише споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз. Руският президент Владимир Путин заяви, че това споразумение би застрашило Русия.

Правителството одобри проект за споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. То ще бъде подписано при условията на последваща ратификация.

На 21 ноември правителството на Украйна реши да спре процеса по подготовка за сключване на споразумение с ЕС и предложи да бъде създадена тристранна комисия по търговията ЕС-Украйна-Русия.

В проекта на българското правителство е записано, че сключването на споразумението ще помогне за ускоряване и задълбочаването на политическите и икономически отношения между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до сектори на вътрешния пазар на ЕС, вкл. чрез зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия.

Предвижда се зоната да бъде установена в рамките на 10-годишен преходен период.
Митата по вноса и в двете страни за голяма част от стоките ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на споразумението.

"Украйна е един от основните търговски партньори на България. От началото на 2013 г. се наблюдава ръст на стокообмена при увеличаване на износа и намаляване на вноса",
се посочва в съобщението.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин заяви, че споразумението между ЕС и Украйна ще застраши руската икономика.

"Ако Украйна подпише споразумението за свободна търговия с ЕС, тогава тя се задължава скоро след това да намали митата с 85%. Това означава, че ако Русия запази споразумението си за свободна търговия с Украйна, имаме всички основания да предполагаме, че стоките с европейски произход ще преминат транзит през украинска територия и ще влязат на нашия пазар."

Въпреки това изявление, Путин отново отхвърли твърденията, че Москва влияе на решението на Украйна за асоцииране към ЕС.

Междувременно украинският премиер Микола Азаров заяви, че Киев все още иска да постигне споразумение с ЕС, въпреки прекъсването на преговорите.

Коментарът му идва на фона на нестихващите протести в Киев срещу отлагането на асоциирането.

Вчера президентът на Украйна Виктор Янукович обяви, че Украйна ще изчака по-добри условия, за да разгледа евентуално подписване на споразумение за асоцииране.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини