Сняг, движението на места – с вериги

Сняг вали на много места в страната, като основните пътища са проходими при зимни условия, информират от МВР. Пътните настилки са мокри, на места и частично заледени.

Дежурните в Ситуационния център на Агенцията "Пътна инфраструктура" са приели над 550 обаждания от 23.00 часа снощи до 9.00 часа тази сутрин. През изминалата нощ 659 машини са почиствали националната пътна мрежа.

Агенцията "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да се движат със съобразена скорост и с повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

Поради мъгла и обилен снеговалеж е намалена видимостта до 100 м на прохода "Петрохан". Отново там всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги.

За два часа – от 9.30 до 11.30 часа, се спира движението на ТИР-ове в прохода "Витиня". Пътищата в Софийска област остават проходими при зимни условия, съобщиха от Областния щаб за координация при зимни условия . Затворен е единствено прохода „ Арабаконак”. Алтернативен път за движение остава път 1001 през село Горно Камарци – проход „Витиня”.

15 снегорини почистват автомагистрала „Хемус“ от изхода на София до тунел „Топли дол“, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътищата в Кюстендилско също са проходими при зимни условия, съобщават от Областното пътно управление. Почиства се и в района на двете ГКПП-Гюешево и Олтоманци. Най-голяма е снежната покривка в Осоговската планина, която достига 10-15 см.

Възстановено е движението на товарните автомобили на магистрала "Люлин". Ограничението беше въведено заради снегопочистване, информира АПИ.

Обилен сняг вали на територията на цялата област Пазарджик, като пътищата в региона са проходими при зимни условия. Снегопочистване се осъществява в Родопската част на региона, където на места снежната покривка е над 10 см.

Поради обилен снеговалеж временно е ограничено  движението на товарни моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета по път II-84 Велинград - Юндола - Аврамови колиби, път III - 842 Белово - Юндола и път III -843 Велинград – Сърница.

Леките моторни превозни средства да се движат задължително с вериги на прохода Рожен, информират още от АПИ. Поради снеговалеж, моторните превозни средства да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала" и "Пампорово". 

Заради обилен снеговалеж е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по път II-37 Батак - Доспат, път III-197 Гоце Делчев - Доспат - Борино - Тешел, път III-866 Девин - Михалково и проход Печинско.

Всички основни пътища в област Русе са проходими при зимни условия, съобщи изпълняващият длъжността директор на Областното пътното управление Пламен Петков. Наложило се е пътят Русе-Бяла да бъде затворен за около час и половина тази нощ поради големите снегонавявания и паднали дървета в района на село Волово.

 Имало е и заседнали тежкотоварни камиони и автомобили, които не са се съобразили с лошата метеорологична обстановка.

Преспи са се образували и в отделни участъци от пътя Русе-Разград и между селата Обретеник и Ценово. Общо 69 снегопочистващи машини са работили през цялата нощ и в момента продължават да почистват пътищата, тъй като на места има снегонавявания.

В Разградско снеговалежът е спрял тази сутрин, но духа силен североизточен вятър, който образува преспи. Навявания има в участъка между селата Осенец и Езерче, по пътя след Каменар в посока към Шумен, в района на ж.п.прелеза до Ясеновец, както и в районите на селата Киченица и Раковски.

В момента 11 машини на пътноподдържащата фирма обработват и почистват пътищата, като през нощта по пътищата в региона са работили 33 машини. Снежната покривка в областта е между 8 и 10 сантиметра.

Няма затворени пътни участъци, както и въведени забрани за движение. През нощта екипи на пътноподдържащата фирма са помогнали на няколко заседнали автомобили, информират още от Областното пътно управление.

Пътищата в област Търговище са проходими при зимни условия, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Няма затворени пътни участъци, като в прохода "Боаза" на главния път София-Варна има
 повишена опасност от падащи камъни.

Пътните настилки в областта са заснежени. През нощта 54 машини са обработвали платната. Движението в цялата област се осъществява нормално при зимни условия.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини