Протести в Киев срещу решението за ЕС

Протестите на украинската опозиция срещу решението на правителството да отложи преговорите за асоцииране с Евросъюза прераснаха в размирици, които продължиха и през изтеклата нощ. Полицията предотврати нахлуване в правителствената сграда, а по-късно изтласка демонстрантите до "Европейския площад". Част от протестиращите се разположиха там на палатков лагер. Опитът на полицаите да ги изгонят не сполучи, въпреки употребата на сълзотворен газ.

Опозиционните партии поискаха извънредно заседание на парламента, за да разгледа повторно въпроса за асоцииране към Евросъюза преди срещата на върха във Вилнюс, насрочена за четвъртък.

Премиерът Микола Азаров заяви, че споразумение с Брюксел е възможно в началото на идната година. В телевизионно интервю Азаров бе принуден да се оправдава, че не е получил обещание от Русия за 20 милиарда долара, за да бламира преговорите с Брюксел:

В такава отговорна ситуация не бива да се лъже народът. Нека опозицията покаже документ с такова обещание. Това са празни приказки.

И сега около хиляда души, протестиращи срещу решението на украинското правителство да прекрати подготовката за подписване на споразумение за асоциация с ЕС, все още се намират на площад Майдан Незалежности и на Европейския площад в центъра на Киев, съобщава РИА Новости.

По данни на украинските медии в момента на площад Майдан Незалежности са се събрали около хиляда души, които са обкръжени от сътрудници на специалните части „Беркут”.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини