48-часово извънредно положение обявено в столицата Триполи

48-часово извънредно положение е обявенo в либийската столица Триполи заради продължаващите няколко дни сблъсъци между протестиращи и групи с милиции, предадоха AFP, RT, Reuters, CTV, Al Arabiya, ITAR-TASS.

Щабът на либийските опълченски формирования, подчинен на Генералния национален конгрес (парламента), въведе днес в столицата извънредно положение за 48 часа.

Властите са взели това решение, за да спрат кръвопролитните битки между силите на реда и въоръжената милиция "Мисратски орли", която отказва да изтегли бойците си от града.

Най-малко 40 души са загинали, а повече от 400 са ранени по време на избухнали в петък сблъсъци и продължили в събота, според официалната информация. Но някой източници смятат, че броят на загиналите може да е по-голям.

„Официално повече от 40 са жертвите при сблъсъците в Триполи през последните два дни, но според нашите данни, броят на жертвите е много по-голям", каза един от медиците, който е на мястото на кръвопролитията.

Автомобили с бойци от милицията от Мисрата пристигнаха в Триполи в петък, след като хиляди местни жители излязоха по улиците с искане да се прекрати управлението на милицията, която поддържа реда в страната след свалянето на режима на Кадафи през 2011 година.

Протестиращите призоваха правителството да ги защити от беззаконието и да създаде национална армия и полиция.

Обаче сегашното правителство не може да контролира милицията и ислямските групи, които държат повечето от оръжията в страната. Те отказват да ги предадат.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини