Поставят денонощно видеонаблюдение на Извора на нимфите край Каснаково

От Общината предвиждат денонощно видеонаблюдение на Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково

Денонощно видеонаблюдение ще бъде поставено на местността Извора на нимфите и Афродита край Каснаково, като целта е да бъдат предотвратени бъдещи вандалски прояви.Сигналът ще бъде получаван при дежурните от Общинския съвет за сигурност.

Това стана ясно на среща с медиите днес по проект, развиващ Извора на нимфите като туристическа атракция в Община Димитровград.

Припомняме, че през изминалите почивни дни на античното място край димитровградското село бе задигнат близо половинтонен мраморен блок.

Днес екипа по проекта отчетоха, че разработката върви към своя край. Тя приключва през януари догодина. Стойността й е 954 106 лв., като средствата идват от Европейска програма, 140 095 лв. от тях са съфинансиране от Общината.

В рамките на проекта има изградена улица за достъп до Светилището, извършва се реставрация на римска вила и е изградена велоалея от Светилището до манастира "Св.Богородица" в село Добрич, припомни ръководителят му Владимир Митрушев.

Закупени са 10 велосипеда с 20 стойки за тях, два компютъра за информационния център на Светилището, лазерен принтер и два броя киоски. Единият киоск ще бъде поставен пред сградата на кметството в Димитровград, а другият - на новата автогара.

Ръководителят на проекта Владимир Митрушев /вляво/ отчете стореното по проекта към момента

"Проектът се забави,  защото при изграждането на велоялеята бяха открити останки от римски мавзолей, който спешно трябваше да се проучи и консервира", поясни Митрушев и допълни, че за тази дейност общината е отделила допълнително 18 000 лв.

Тази събота - 16 ноември от 12:30 часа предстои официално откриване на Светилището край Каснаково като туристическа дестинация. По програма предстои туристическа обиколка, 40-минутен спектакъл, разказващ за люловта на Тит Флавий и Клавдия Монтана, разходка по велоалеята. Спектакълът е поверен на димитровградската танцова школа "Галаксико".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини