Работещите в чужбина – бъдещ източник на приходи за България

Татковината ще ги чака да се пенсионират в чужбина и да се върнат добре осигурени от другаде

Около 1 милион млади хора, които сега работят в чужбина, но ги смятаме като бъдещи пенсионери с цяла пенсия, след като се пенсионират и се върнат у нас, няма да натоварят пенсионната ни система, а ще се превърнат в източник на приходи.

Това коментира пред БТА бившият управител на НОИ и професор в Института за икономически изследвания към БАН Йордан Христосков.

"Сега ние сме извадили от системата около 1 милион млади хора, които работят в чужбина. Те не допринасят с нищо за приходите в нашата осигурителна система, но ние ги смятаме като бъдещи пенсионери с цяла пенсия. Всъщност те няма да получават българска пенсия или поне не цяла пенсия, а ще получават пенсия от държавата, в която са работили и са се осигурявали", коментира той.

Христосков твърди, че колкото и да се оплюва новата осигурителна система и пенсионна формула, при нея новите пенсии са много по-големи в сравнение със старите пенсии, тъй като изискването за осигурителен стаж е по-голямо.

Според него трябвало е да отпадне таванът върху новоотпуснатите пенсии.

"Премахването на тавана на пенсиите ще стимулира хората да се осигуряват върху действителните си доходи, ще възстанови доверието в системата и те няма да влизат вече в договорки с работодателя да получават част от възнаграждението под масата", допълни бившият шеф на НОИ.

Освен ранното пенсиониране голяма пробойна в системата има при инвалидните пенсии, смята Йордан Христосков.

"Освен че има субективна оценка от страна на комисиите ТЕЛК, има и много сериозен методологически проблем - оценяваме загубената работоспособност на болния човек спрямо един условно здрав човек и процентът на увреждане се пренася и върху работоспособността", посочи експертът.

Според него трябва да се преценява спрямо професията, която упражнява човек и спрямо конкретното работно място.

По отношение на песимистичните прогнози за застаряване на населението у нас и сривът, който ще предизвика това върху икономиката на страната и върху пенсионната система, Христосков каза, че е оптимист.

Той заяви, че проблемът със застаряването не трябва да предизвиква вайкане и страх, а вместо това може бъде компенсиран с най-различни видове политики.

"Една от тях е емиграционната вълна - ние трябва да приемаме емигранти, както правят това всички развити страни, но емиграцията трябва да е селективна, тоест да избираме специалисти и хора, които като религия и манталитет са близки до нас, за да могат по-бързо да се интегрират в обществото ни", настоява Йордан Христосков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини