Доброволци от Дебър събират дарения за бежанците

Нов доброволчески отряд започва да действа на територията на кв. Дебър. Той обхваща учениците от 6, 7 , 8 клас на ОУ “Георги Караславов“. Идеята се е зародила покрай многото съобщения за доброволчески инициативи във връзка с пристигналите на територията на България бежанци. Отрядът е сформиран на 15 октомври. За ръководители са избрани Марина Маринова и Елена Павлова. Първата им проява беше раздаването на кестеновите талисмани на възрастните хора от дома в Езерово.

Междувременно, основната им дейност е свързана с набирането на дрехи и играчки за децата на бежанците. Отначало са били смутени заради показаното отношение на сирийците към предоставените от български граждани дрехи и купищата изхвърлени дарения. За това са мислели да се пренасочат към български домове за изоставени деца. Тогава се оказало, че  в най- близките домове живеят или много малки деца, за които тези играчките са недопустими, или юноши, на които дрехите няма да станат. Тогава се обърнали към госпожа Наталия Дрехарова – директор на „Социално подпомагане“ – Харманли. Тя обещала да им съдейства и даренията да достигнат до истински нуждаещите се бежанци.  Доброволците от Дебър събират само здрави, топли дрехи. Няма да откажат ако им занесете и за възрастни, но основната част е за деца между 6 и 12 години. Запознати с проблема са им подсказали, че бежанците изпитват необходимост от санитарни материали. За това на предстоящото честване на Деня на християнското семейство са решили да направят благотворителен базар. Със събраните средства мислят да купят сапун, а ако има повече и пасти и четки за зъби. След това ще търсят и превоз за да закарат събраните дарения до Харманли. Доброволците канят всички на базара на 21 ноември от 17 часа.

Децата са готови да даряват и да помогнат. Никой обаче не смее да коментира, ако се налага да приемем бежанци в близост до нашите домове как биха реагирали.  За сега няма индикации това да се случи, но стана ясно, че решенията за настаняване на бежанци не се взимат от местната власт.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини