Емоциите разболяват

Хората с болна жлъчка често са язвителни и ядовити - нали неслучайно коренът на прилагателното жлъчен идва от наименованието на този орган. Без да има такава езикова близост, свързваме радостта със сърцето. А по-наблюдателните навярно са забелязали, че страдащите от проблеми с панкреаса, в това число диабетиците, обикновено са тревожни и угрижени, астматиците нерядко са тъжни, а страхът най-вече сполетява страдащите от бъбреци.

Циклите в човешкото тяло и в природата са аналогични

Взаимодействието между различните емоции и болести е прелюбопитно за всеки от нас. Най-изчерпателните обяснения на този феномен могат да бъдат прозрени, ако съумеем да надникнем в тайните на традиционната китайска медицина, която по същество представлява стройна философска система. В основата й е идеята за пътя дао (думата „дао“ означава „път“), чието начало е навсякъде и краят никъде. Но в него е зародишът, първопричината на всичко, което се случва на ниво микро- и макрокосмос. Пролет, лято, есен, зима - циклите в природата се повтарят неизменно. Аналогични са етапите в човешкия живот, в историческите и социалните явления, а и в развитието на една болест, твърди д-р Силвия Еленкова.

Древните китайци, които били много съзерцателни и въоръжени с много търпение, преброили пет фази в тази несекваща всеобща цикличност. Заради близостта им с природата ги именували на пет взети от нея елемента - дърво, огън, земя, метал и вода. Те изразяват пет фундаментални процеса, които са взаимнообвързани: за да изгори дървото, е нужен огън, но за да има огън, е нужно дърво; огънят изгасва в земята; навътре в нея влизат различни елементи и се превръщат в метал; металът се калява с вода; водата дава началото на новото растение дърво. Това е логиката на раждането на едното от другото, на градящата, позитивната връзка между елементите и се нарича съзидателен цикъл.

Има обаче и деструктивни връзки, при които определен елемент, когато е силен, може да потисне друг елемент и да го отслаби трайно. Това изцяло се съотнася към органите в човешкия организъм. Т.е., ако един орган е прекалено силен, в смисъл че там се получава прекалено много енергия, някъде другаде по веригата веднага ще се появи енергиен дисбаланс и органът, който е там, ще отслабне. След определено нарушаване на енергийното ниво ще се получат функционални промени, след това и органични - т.е. реално заболяване.

Женското и мъжкото начало са в едно цяло

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини