Пламен Орешарски: Ефективното противодействие на корупцията изисква да се борим с предпоставките, а не с последствията й

Тежестта на имигрантския натиск през последните години трябвада се поемат по-равномерно от всички държави-членки, а не да остават върху страните от Южна Европа, казва министър-председателят в интервю за в. „Нафтемборики”

Под заглавие „Кризата не се разрешава с увеличение на данъчното облагане” влиятелният гръцки вестник „Нафтемборики” публикува интервю с министър-председателя Пламен Орешарски.

В него премиерът коментира последиците за България от кризата, обхванала европейските икономики в края на 2008 г. Той посочва, че макар и да е избегнала финансови трусове благодарение на благоразумната финансова и фискална политика, водена преди кризата, страната ни регистрира спад на икономическия растеж от над 6% в периода 2004-2008 г. до отрицателни стойности през 2009 г., намаляване на преките чуждестранни инвестиции от 9 млрд. лв. през 2007 г. до под 2 млрд. лв. през миналата година и почти двойно увеличение на безработицата, от което значително са пострадали доходите на населението.

Съществуващата данъчна система, въведена по времето, когато е бил министър на финансите, премиерът вижда като един от стимулите за нарастване на инвестициите. Пречка, която трябва да бъде преодоляна, е корупцията. Това явление той определя като симптоматично за целия балкански регион, като се позовава на международни изследвания, според които разликите между отделните страни са несъществени. „Считам, че трябва да противодействаме като се борим с предпоставките, а не с последиците. Повече прозрачност, по-ясни и опростени процедури, по-малко административни тежести и бариери, по-ефективни обществени поръчки”, са средството за преодоляване на корупционните явления според премиера Орешарски. По думите му, антиправителствените протести, както и контрапротестите, са белег за завръщащата се демократичност у нас „след четиригодишните опити за установяване на еднолично, квазидиктаторско управление”.

В интервюто премиерът Орешарски коментира и инициативите на правителството за създаване на възможност за реализация на младите хора в страната. „Работим по програми за осигуряване на първо работно място за младите хора, субсидирани с пари по европейски фондове и националния бюджет. Временно стопирахме увеличаването на възрастта за пенсиониране, за да се освобождават повече работни места за младите. Най-ефективната мярка, обаче, е икономическият растеж. Всяка друга мярка има ограничено въздействие, ако не съществува икономическо развитие”, е мнението на министър-председателят.

На въпрос за позицията му по инициативата на предстоящото гръцко председателство за изготвяне на единен подход към имиграцията и общата европейска система за предоставяне на убежище, министър-председателят Пламен Орешарски казва: „Подкрепям инициативата. Считам, че тежестта от имиграционния натиск от последните години трябва да се поема по-равномерно от всички държави-членки, а не да остава преимуществено върху страните от Южна Европа”.

В заключение премиерът изразява надеждата си балканските страни да бъдат между отличниците в изпълнението на Стратегията „Европа 2020”, което ще позволи да се скъси дистанцията с по-напредналите европейски страни и да се осигури по-добро благосъстояние на народите ни.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини