Цветлин Йовчев: Надявам се, че КСНС, макар и късно, ще постигне обща позиция

България има късмет, че в момент на дълбока криза, има за министър-председател г-н Пламен Орешарски, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи

Имаме сериозен проблем – не само остра, но вече перманентна криза, която е породена от засиления миграционен натиск към нашата страна. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в сутрешния блок на НТВ. Вицепремиерът отбеляза, че МВР не само отделя допълнителни ресурси, но и със силите на ведомството се осигурява недостигът на административен капацитет на Държавната агенция за бежанците, включително по отношение на процесите в местата за настаняване на бежанци. „Докато не успеем да изградим една система за защита на националната сигурност, която да функционира като система, ще се сблъскваме перманентно с такива кризи. Явно е необходим съвсем различен подход. Именно в плана, който беше приет вчера, е заложен системен подход“, отбеляза министър Йовчев. Той изтъкна, че според плана има около 40 организации, които са на различно подчинение, с конкретни функции и задачи, които трябва да изпълнят, както и ясни срокове.

Според вицепремиера е необходимо бързо и драстично да се разшири капацитетът на местата за настаняване на бежанци. Също така трябва да се ускори произнасянето на Агенцията за бежанците по отношение на молбите за получаване на статут. До момента срокът за произнасяне е 6 месеца. „Искаме тези случаи, при които няма основание да се търси закрила на наша територия, да се решават до три дни“, каза г-н Йовчев. Той добави, че нелегалните емигранти, които няма да получат статут на бежанци, ще бъдат принудително отведени извън територията на страната. „Много от хората са без документи. Трябва да им бъдат издадени от съответното дипломатическо представителство. Имаме проблем с част от посланиците. Те не желаят да издават такива документи. Министър Вигенин провежда вече срещи с тях, за да се ускори процедурата“, каза вицепремиерът.

 Министърът обясни още, че според Дъблинското споразумение, в момента, в който бежанците са регистрирани в България и бъдат установен в друга страна от ЕС, ще бъдат върнати в страната, в която са регистрирани – в случая България.  „Именно затова е необходимо изграждане на обща система за бежанците в ЕС, която да дава възможност включително за тяхната релокация, съобразно обективни критерии, така че да се поема солидарно и пропорционално товарът“, каза министърът. 

Вицепремиерът изтъкна някои от мерките за ограничаване на потока от нелегални емигранти, които влизат в страната. Той напомни, че се изгражда 30 км преградно съоръжение по границата с Турция. Освен това физически се усилва границата, като още от събота над 1000 души допълнително ще бъдат разположени там. „Оценката на ЕС и на Фронтекс е, че ние се справяме много добре в тази ситуация“, отбеляза вицепремиерът.

В отговор на въпрос на водещите вицепремиерът Йовчев коментира, че свикването на КСНС е закъсняло. „Надявам се, че макар и късно, КСНС ще изпълни задачите и функциите си и ще се постигна обща платформа, на която да се гради и обща позиция“, добави министър Йовчев. Той подчерта, че става дума за национална криза. „Това е най- сериозното предизвикателство, с което страната се е сблъсквала през последните години. Ако няма национално отговорно поведение на всички институции и партии, няма да сме в състояние успешно да посрещнем тези предизвикателства“, добави той.

По отношение на случая с нападателя на момичето в центъра на София, министър Йовчев изтъкна, че той е бил разкрит за часове. „В момента, в който лицето се е насочило към границата, сме уведомили гръцките колеги и това е една от причините, поради която е задържано толкова бързо. Това е доказателство за добро взаимодействие и искам да благодаря на министър Дендиас и на гръцката полиция за много доброто взаимодействие“, каза вицепремиерът.

Помолен да даде повече информация за заловените лица в центъра на столицата, които са боядисвали паметник, министърът каза, че около 5 часа сутринта автопатрул на 3-то РПУ е задържал лица, които с ръкавици и спрейове са оцветявали скулпторите пред „Позитано“ 20. „Отведени са в Районното полицейско управление и се извършват всички действия при такава ситуация“, каза г-н Йовчев. Попитан какво е наказанието за такова деяние, той поясни, че в зависимост от това какво ще установи проверката, ще се вземе решение дали може да се предявят обвинения и какви да бъдат спрямо тези лица. „Смятам, че това е един вандалски акт, който е абсолютно недопустим“, добави министърът на вътрешните работи.

„България има късмет, че в момент на дълбока криза, има за министър-председател г-н Пламен Орешарски“, заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев. „Много неприятна интрига, която няма нищо общо с действителността. Не знам кой я е заплел, но при всички положения не е добронамерена. Категорично искам да кажа, че такова нещо няма“, коментира г-н Йовчев по повод на слуха, че щял да става премиер. Министърът даде повече подробности и за пътуването си до САЩ. Той изтъкна, че целта е била да се обсъдят и решат въпроси по отношение на двустранното сътрудничество и задълбочаването му за противодействие на организираната престъпност и за киберсигурността. Дискутиран е бил и въпросът за бежанците.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини