10 °C

Иван Матанов е носителят на Националната литературна награда

Иван Матанов е носител на тазгодишната национална награда за поезия на името на Слав Хр. Караславов. Връчването ѝ е неделима част от октомврийските литературни празници в Първомай.

Церемонията тази година започна с едноминутно мълчание в памет на починалия дни преди това председател на Съюза на българските писатели Николай Петев. Приятел на първомайските творци и читалищни дейци, той беше редовен гост на литературните дни в Първомай. В едно от последните си интервюта той казва: „Когато ти кажат, че имаш един месец живот, душата ти пораства. Или поне така мисля“. А една от последните заръки към победителя в конкурса Иван Матанов е: „В некролога ми напиши, че съм обичал поезията и поетите. Ама всички поети. И тези, които са ми били приятели и тези, които не са.“

По традиция председателят на УС на читалището Иван Караславов прочете автобиографичното стихотворение „Път“ на Слав Караславов, а ученички от двете гимназии в Първомай рецитираха стихове на лауреати на наградата.

Журито, което избра наградения тази година беше в състав: Благовеста Касабова – председател на журито и члена на УС на СБП, поетът Петър Андасаров, Добринка Вангелова – учител по български език и литература, Красимира Славова – журналист и писател и Емилия Ангелова – библиотекар.

Благовеста Касабова и Петър Андасаров

Г-жа Касабова обяви, че Националната награда на името на Слав Караславов се печели от Иван Матанов за издадената през 2012 година стихосбирка „Не споменавай морето“. Диплом, знак на гр. Първомай и 1000 лв бяха връчени от зам.кмета Николай Митков. Видимо развълнуван Матанов сподели радостта си и гордостта от получената награда. Благодари на присъстващите за уважението и на журито за високата оценка. Сподели и спомен отпреди десетилетия, когато заедно със Слав Хр. Караславов е участвал в литературни четения в Подмосковието. Матанов разказа колко е бил впечатлен, когато хиляди поети са аплодирали стиховете на Караславов.  Ани Сиракова прочете стихове на наградения поет, а извън сценария Добринка Вангелова сподели стихотворението, което я е впечатлило нея. Вечерта завърши на чаша червено вино. По време на раздумката Матанов обясни, че това е първата голяма награда за поезия, която получава. Друго ценно признание за труда му е наградата „Черноризец Храбър“ за журналистическата му дейност. Названието на стихосбирката идва от разказа, че всеки говори за работата си – обущарят за обувките, строителят за сградите, но никой не говори за морето.

Теодора Кирякова

Заглавното стихотворение:

Не споменавай морето

Не споменавай морето, 
преди слънцето да залезе, 
преди реката от хора 
да потъне в здрача... 
Не споменавай морето, 
преди да заспят 
гларусите на плажа... 
Не споменавай морето, 
приятелю,
преди третата водка, 
не споменавай морето, 
преди тъгата 
да седне на масата.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини