21 °C

Иван Матанов е носителят на Националната литературна награда

Иван Матанов е носител на тазгодишната национална награда за поезия на името на Слав Хр. Караславов. Връчването ѝ е неделима част от октомврийските литературни празници в Първомай.

Церемонията тази година започна с едноминутно мълчание в памет на починалия дни преди това председател на Съюза на българските писатели Николай Петев. Приятел на първомайските творци и читалищни дейци, той беше редовен гост на литературните дни в Първомай. В едно от последните си интервюта той казва: „Когато ти кажат, че имаш един месец живот, душата ти пораства. Или поне така мисля“. А една от последните заръки към победителя в конкурса Иван Матанов е: „В некролога ми напиши, че съм обичал поезията и поетите. Ама всички поети. И тези, които са ми били приятели и тези, които не са.“

По традиция председателят на УС на читалището Иван Караславов прочете автобиографичното стихотворение „Път“ на Слав Караславов, а ученички от двете гимназии в Първомай рецитираха стихове на лауреати на наградата.

Журито, което избра наградения тази година беше в състав: Благовеста Касабова – председател на журито и члена на УС на СБП, поетът Петър Андасаров, Добринка Вангелова – учител по български език и литература, Красимира Славова – журналист и писател и Емилия Ангелова – библиотекар.

Благовеста Касабова и Петър Андасаров

Г-жа Касабова обяви, че Националната награда на името на Слав Караславов се печели от Иван Матанов за издадената през 2012 година стихосбирка „Не споменавай морето“. Диплом, знак на гр. Първомай и 1000 лв бяха връчени от зам.кмета Николай Митков. Видимо развълнуван Матанов сподели радостта си и гордостта от получената награда. Благодари на присъстващите за уважението и на журито за високата оценка. Сподели и спомен отпреди десетилетия, когато заедно със Слав Хр. Караславов е участвал в литературни четения в Подмосковието. Матанов разказа колко е бил впечатлен, когато хиляди поети са аплодирали стиховете на Караславов.  Ани Сиракова прочете стихове на наградения поет, а извън сценария Добринка Вангелова сподели стихотворението, което я е впечатлило нея. Вечерта завърши на чаша червено вино. По време на раздумката Матанов обясни, че това е първата голяма награда за поезия, която получава. Друго ценно признание за труда му е наградата „Черноризец Храбър“ за журналистическата му дейност. Названието на стихосбирката идва от разказа, че всеки говори за работата си – обущарят за обувките, строителят за сградите, но никой не говори за морето.

Теодора Кирякова

Заглавното стихотворение:

Не споменавай морето

Не споменавай морето, 
преди слънцето да залезе, 
преди реката от хора 
да потъне в здрача... 
Не споменавай морето, 
преди да заспят 
гларусите на плажа... 
Не споменавай морето, 
приятелю,
преди третата водка, 
не споменавай морето, 
преди тъгата 
да седне на масата.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини