Ученичка смърка кока от учебник в музикален клип (видео)

Мизикален клип на рап парче разбуни духовете в социалните мрежи. Видеото показва как ученичка смърка кокаин от учебник по български език за 8-и клас в училище.

Песента "Да се ши`йш, да се пра`йш" е на рап групата СтЗ-отбора. Клипът към песента показва как момичето, получило дрогата от дилър, решава да я опита още в училище. Сяда на чина си, свива си банкнота от два лева и след като изсипва "стоката" върху учебника, я приема в междучасието. По-късно осмокласничката, която отива за нова доза при дилъра си, е пребита и изнасилена.

Коментарите под парчето са противоречиви, но преобладават гневни мнения срещу сценария на клипа и показаните кадри. Според някои от потребителите подобна гавра с един български учебник била недопустима. За други пък това е оригинален протест срещу употребата на наркотици, каквато всъщност е била целта и на изпълнителите на парчето.

Изпълнители на парчето твърдят, че идеята на клипа не е да показва как се „шмърка", а да насочат вниманието на обществото към проблема с лесното достигане на дрогата до подрастващите.

"Ние търсехме провокацията и за нас реакцията е очаквана", казва ръководителят на групата СтЗ-отбора Стоян Стоянов-Сликти пред "Стандарт".

"Идеята на песента е повече от ясна. Целия проект, който включва видео, текст, послание, музика, сочат към едно и то е „Не на този живот” и „Не на наркотиците”, коментира Стоянов пред „Монитор”.

Той допълва, че целта им е била да се направи огледален образ на това, което се случва в България и че клипът бил с възпитателна цел, за да се постави на дневен ред проблемът за децата и дрогата.

„Всеки знае, че броят на наркозависимите в България расте, а възрастовата граница на употребяващите пада драстично", казва Стоянов.

Според него това трябва да се разисква на обществено ниво, да не се правим, че не съществува подобен проблем. „Това, което се случва в клипа, е жестоката реалност и ние трябва да се борим срещу него с отворени, а не със затворени очи", допълва той.

Момичето, което е заснето в скандалния клип, е ученичка от 8-и клас от Стара Загора. Участието й в клипа е със съгласието на родителите й.

От Агенцията за закрила на детето вчера не излязоха със становище по скандалния клип, но обявиха, че в момента техни експерти анализират видеото и ще се произнесат.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини