Най-странните автомобилни закони

В повечето държави по света правилата за движение по пътищата са сходни. Разбира се, съществуват разлики, а в някои страни важат направо абсурдни правила. Шампион по необичайни законодателни норми са САЩ.

Тамошните закони подлежат на множество интерпретации. Дадена норма може да се отличава или видоизменя според конкретния щат. Някои закони действат повече от две столетия и все още не са отменени, защото никой не желае да губи време и бюджетни средства за промяната им.

Ето и десет от най-необичайните закони за движение по пътищата в Щатите.

1. Уейнсбъроу, Вирджиния
Противозаконно е жена да управлява автомобил, ако пред него не се движи мъж, който маха с червено знаме.

2. Алабама
Разрешено е да се кара в насрещното движение, ако на предницата на автомобила има светещ фенер.

3. Масачузетс
Клиренсът на автомобила не може да превишава5 см (2 инча), което прави всъдеходите незаконни. Просветът на колата се изчислява по специална формула, а не по заводските показатели, декларирани от производителя. Целта на закона е да не се допускат по пътищата модифицирани возила с опасно големи гуми. Заради това странно правило популярният Jeep Cherokee попада под забрана, тъй като след изчисление по формулата (смята се размерът на гумата и джантата) излиза резултат2.5 инча.

4. Пенсилвания
Ако види едър рогат добитък през нощта, водачът е длъжен да спре и да стреля със сигнален пистолет, след което да изчака 10 минути преди да потегли. Ако пък се натъкне на конски впряг, шофьорът трябва да отбие от пътя и да скрие автомобила от погледа на животното, за да не го изплаши. За целта трябва да се използват всякакви материали за маскировка от одеяла до клони.

5. Глендейл, Калифорния
Забранено е скачането от автомобил, който се движи със скорост65 мили/ч (105 км/ч). Няма спор, че в този закон има дълбок смисъл. Остава неясно само кой следи за спазването му, замервайки точната скорост.

6. Ню Джърси
Забранени са ароматизатори във формата на зарове за игра и религиозни предмети, окачени на огледалото за задно виждане. Според законодателя те влошават видимостта и са опасни.

7. Арканзас
Забранена е употребата на звукова сигнализация на територията на ресторанти, закусвални, кафенета и други заведения, в които се продават напитки, след 21 часа.

8. Орегон
Забранено е самостоятелното зареждане с гориво. Според закона това може да прави само собственикът или служител на бензиностанцията. Правилото е въведено през1957 г. след голям пожар. Същата забрана действа и в Ню Джърси.

9. Орегон
Водачите могат да завиват наляво при червен сигнал на светофара от път с двупосочно движение към еднопосочен. Законно е също да се завива на червено при включване в магистрала.

10. Тексас
Всеки автомобил трябва да има чистачки, въпреки че предно стъкло не е задължително. Дори и най-екзотичните поръчкови роудстъри и спортни коли трябва да са подготвени за дъжд, дори това да вреди на конструкцията им.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини