Целувайте, целувайте, целувайте... И ще разпознаете принца

Когато майката казва на дъщеря си, че трябва да целуне много жаби, преди да открие своя принц, се оказва права. Поне до същия извод са стигнали и учените от Оксфордския университет. Те са установили, че целувката помага на жените да разпознаят идеалния мъж, тъй като им позволява да оценят потенциалните партньори, съобщава БТА.

Долепянето на устни е много повече от размяна на ласки, а жените могат да направят сериозна преценка дали мъжът срещу нея трябва да получи шанс. Тя е на подсъзнателно ниво чрез сетива като вкус и обоняние. Сигналите, доловени в интимността на целувката, представляват биологични подсказки за съвместимост, генетична годност или общо здравословно състояние, обясняват учените.

Ролята на целувката е много важна и когато връзката вече е факт. Колкото по-често двойките се целуват, толкова по-качествен е съвместният живот, смятат изследователите. Целта на авторите на проучването, обхванало над 900 души, е била да разберат за какво служи тази уникална човешка практика. "Изборът на партньор и ухажването при хората са комплексни процеси, включващи поредица от периоди на оценка, в които партньорите си задават въпроса дали трябва да задълбочат връзката.

Първоначалното привличане е базирано върху външния вид и социален статус. В по-напредналите етапи на ухажването оценката става по-интимна и на сцената излиза целувката", казва професор Робин Дънбар от изследователския екип. За жените размяната целувки във връзката е по-важна, отколкото за мъжете. Предишни изследвания са показали, че представителките на нежния пол са по-придирчиви в избора на потенциален партньор, вероятно защото на по-късен етап именно те ще влагат повече време и усилия от мъжете в отглеждането на потомството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини