Учените: Шоколадът е по-полезен от плодовете

Добра новина за всички, които обичат шоколад – учените доказаха, че лакомството има уникални качества, които го правят по-ценна и полезна храна дори от плодовете. За да стигнат до този извод, специалистите провели цяла серия от експерименти. В крайна сметка доказали, че шоколадът превъзхожда по полезни качества редица плодове, като дори плодовият сок не може да съперничи с него.

Все пак учените обръщат специално внимание на това, че става дума специално за черния шоколад, като все пак консумацията му трябва да бъде ограничавана.

Резултатите се оказали неочаквани дори за експертите. Според тях най-ценните вещества, съдържащи се в шоколада, са флавони, антиоксиданти и полифеноли. Те защитават клетките от преждевременно разрушаване и ги поддържат максимално дълго време в добро състояние. Благодарение на тях, човек бива защитен от онкологични заболявания и остаряване. За сравнение – плодовите сокове съдържат много по-малко антиоксиданти от същата група, коментират специалистите.

Едновременно с това изследователите сравнили антиоксидантния потенциал на какаото на прах с този на плодовете на прах. Заключението отново е категорично в полза на какаото.

По време на експериментите били сравнени също качествата на черния шоколад, на какаото на прах, на напитките, направени от какао, както и на различни миксове плодов сок. Отново било установено, че най-мощните антиоксидантни свойства притежава именно шоколадът и какаото.

Авторите на изследването припомнят, че благодарение на антиоксидантите, човешкият организъм остава защитен от разрушителното въздействие на различни вредни вещества. Свободните радикали са причина за развитието на много опасни болести, сред които сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, онкологични заболявания и т.н.

За предпазване от свободните радикали обикновено се препоръчват плодови сокове и големи количества плодове. Сега обаче става ясно, че по-добър ефект има употребата на какао.

Затова специалистите, провели изследването, препоръчват умереното включване на какао и черен шоколад в дневния порцион.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини