77% от французите подкрепят Валс за ромите

Безпрецедентно мнозинство от 3/4 от французите подкрепят изказването от 24 септември на вътрешния министър Самюел Валс по отношение на ромите от Румъния и България, съобщи „Франс 24".

Проучването показва, че французите смятат циганите от двете балкански държави за различни и по тази причина трябва да напуснат Франция.

Едва 22% процента са на противното мнение.

Що се отнася до въпроса за това колко добре тази специфична група от имигранти се интегрира във френското общество, 93 % от анкетираните са отговорили, че ромите не са добре интегрирани,  отбелязва в. „Паризиен". Тази позиция се отстоява както от десницата, така и от левицата. 98% от поддръжниците на десните партии и 84% от левицата подкрепят позицията, че ромите не се адаптират добре в обществото.

67% от анкетираните смятат, че политиката на Валс спрямо ромите не е нито дясна, нито лява, а точно това, което трябва да се прави по проблема.

От своя страна в. „Монд" отбелязва, че политици от левицата не подкрепят изказването на Самюел Валс. Министърът по въпросите на жилищното настаняване Сесил Дюфло заяви на митинг на своята Зелена партия, че е недопустимо да се твърди, че във френското общество има хора, чиято история ги прави неспособни да се приобщят в социалните структури. Социалният министър Марисол Турен дори се е срещнала с президента Франсоа Оланд, за да изкаже своето несъгласие и протест срещу позициите на Манюел Валс.

Амнести интърнешънъл предупреди в доклад от тази седмица, че политиката по принудително експулсиране на роми е достигнала 10 000 души през2013 г.

Проучването показва опасната тенденция за засилване на ксенофобската тенденция във френското общество в навечерието на ключовите избори за европейски парламент. През последните дни полемиката за ромите от Румъния и България е в разгара си във Франция, подклаждана от министъра на вътрешните работи, социалиста Манюел Валс, твърдящ, че приобщаването им е невъзможно, а прогонването им - неизбежно, което предизвика гнева на Брюксел. Брюксел отново заплаши Париж със санкции, отбелязвайки че ромите са европейски граждани и имат право да пътуват свободно във всички страни членки.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини