Безпорядъкът издава креативност

По какъв начин разхвърляните бюра влияят на хората? В търсене на отговора на този въпрос учение подемат проучване, с пълната осънзатост, че по-голямата част от бизнеса е изграден на безпорядъка на десктопа и спретнатостта на работното бюро. 

Целта им е да анализират как хората реагиратна безпорядъка, който цари около тях, а не дали те самите са неорганизирани и разхвърляни.

В серия от експерименти изследователите поставят една група доброволци пред разхвърляни бюра, а друга група – пред подредени и организирани такива и наблюдават какво ще бъде тяхното поведение. 

В един от експериментите вниманието на участниците е ангажирано с работа. Преди да напуснат „работното място“ те са поставени пред избора парче шоколад или една ябълка. В друг експеримент те трябва да измислят ново приложение на топче за пинг понг. 

Оказва се, че изборът на участниците зависи от порядъка, или безпорядъка, на бюрото, на което са седели. Доброволците, чиито работни места са били подредени, са два пъти по-склонни да изберат ябълката пред парчето шоколад. Изводът от тези резултати е, че подреденото работно място внушава дисциплина – най-малкото, хората се хранят по-здравословно.

От друга страна, тези, на чието бюро цари хаос, предлагат по-иновативни и интересни идеи за използването на топчето за пинг понг. 

Ръководителят на проучването и изследовател на поведението Катлийн Вохс от Carlson School of Management към Университета в Минесота, обяснява, че вероятно разхвърляните бюра водят до търсене на иновации. Тя допълва още, че е по-лесно да се мисли „извън кутията“, когато всъщност „тя“ липсва. 

Проучването е публикувано в сп. Psychological Science.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини