22% от младите искат да напуснат България

Според данни от социологическо изследване за познанията на младите хора в България за диктатурата, разработено от център "Хана Аренд" и финансирано от Европейския парламент, 76% от младежите у нас не знаят нищо за лагера край Ловеч.

Социологът Васил Кадринов коментира, че близо 18% от младежите в страната искат да живеят по времето на Тодор Живков. Само 31% избират да живеят при демокрацията след 1989-а година, а 22% желаят да напуснат България, което е изключително тревожно.

30% не свързват с нищо Берлинската стена, 62% не знаят причината за смъртта на Георги Марков, 41% не могат да преценят каква е била ролята на ДС при комунистическия режим.

30% не знаят в кой град се намира Европейския парламент, а половината не могат да преценят дали съветската армия в България е била окупатор или освободител. Според 41% забогателите след 1989-а година са мафиоти и мутри.

В своя декларация правозащитници, социолози, историци и литературоведи настояват българският комунизъм да влезе в учебните програми на просветното министерство.  Те призоваха още министерството да включи в програмата по литература "Задочни репортажи за България" на Георги Марков и други творби на автори, преследвани преди 1989-а г.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини