След 40 години - по-бедни и по-стари. Преглед на печата

Капитал дейли: След 40 години - по-бедни и по-стари

България трябва спешно да започне реформи в ключови сектори, за да намали неблагоприятните ефекти от все по-застаряващото население. Очакванията са след около 40 години работещите хора, т.е. тези, които създават добавената стойност в икономиката, да са с 40% по-малко. Това става ясно от изготвен от Световната банка доклад, озаглавен "Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението".

В документа се посочва, че България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад на съотношението между застаряващо и население в трудоспособна възраст, а това ще засили натиска върху икономиката и държавните финанси. Причината - делът на работещото население е ключов фактор за нивото на доходите. Ако те не растат, икономиката също няма да върви нагоре.

 

24 часа: Нов ред за избор на кметове и съветници

Районните кметове отново ще се избират, както и тези на малките населени места с повече от 100 жители. Това реши временната парламентарна комисия за изработване на нов Изборен кодекс, оглавявана от зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова.

В момента шефовете на райони и наместниците се назначават от общинските кметове. Избор за районни и такива на селища с над 250 жители имаше през 2007 г., след което той бе отменен. Проектът "Фидосова" бе заложил вот за населени места с поне 150 жители, а сега прагът пада. За първи път се въвежда възможността за пренареждане и на листите с общински съветници. Винаги досега се е гласувало за твърдо подредени от партийните централи списъци. Запазва се принципът уседналостта за местния вот.

 

24 часа: Е-гише ще улеснява корабния бизнес

Единни електронни гишета ще намалят хартиите и чиновническата тежест в корабния бизнес. Те трябва да отворят през 2015 г., а средствата за новата услуга ще са от Оперативна програма "Транспорт", каза във Варна зам.-министърът на транспорта Петър Киров. Той участва в Международния конгрес за син растеж в Черноморския регион във ваканционен клуб "Ривиера". Морският клъстер в България събра на първа по рода си среща представители на евроинституциите, държавата и морския бизнес от България, Украйна, Турция и Румъния.

Труд: Младите не знаят де е България

Младите българи не знаят де е България - само 45,9% знаят всички държави, с които граничи страната ни. Почти 41 процента бъркат един или повече от съседите ни, а останалите или изобщо не знаят с кого граничим, или сочат съвършено различни държави.

Печалният извод е от национално представително изследване на НЦИОМ, проведено от 7 до 19 юни т.г. сред 1100 младежи на възраст между 15 и 35 години. То е направено по поръчка на фондация "Конрад Аденауер".

Труд: Ведомства ще се състезават за пари

Елементи на реално програмно бюджетиране се готви да въведе от догодина кабинетът "Орешарски". Това стана ясно от изказване на финансовия министър Петър Чобанов в блиц контрола пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Най-вероятно министерствата няма да получат 100% от бюджетите си, а част от средствата ще бъдат отделени в резервен фонд в централния бюджет. Ведомствата ще се състезават за парите в него с конкретни проекти, които насърчават растежа и заетостта. Те ще се оценяват по конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати. Целта на модела е да стимулира ведомствата да работят за конкретни цели и да оптимизират разходите си. Идеята е на твърде ранен етап и подробностите още не са ясни. Тепърва предстои моделът да бъде обсъден с министрите.

 

Стандарт: Орешарски писа 5 на кабинета

Пламен Орешарски писа 5 на първите сто дни на кабинета и се похвали, че страната постепенно се освобождава от страха, а ръководеното от него правителство е "най-академичното, най-непартийното и с най-много жени" за последните 20 г. Премиерът се яви вчера пред депутатите с някои от министрите си, за да отчетат свършеното. Докладът му "100 мерки за 100 дни" бе посрещнат с бурни аплодисменти от БСП и ДПС и с освирквания и викове "оставка" от ГЕРБ. Орешарски обясни, че първоначално мерките били над 200, но решил да ги ограничи до стоте най-важни. Сред тях подчерта по-коректно отношение на държавата към бизнеса, облекчаване на административната тежест за граждани и фирми и овладяване на поредното увеличаване на цената на тока. "Инвеститорите започнаха да се връщат", заяви премиерът и допълни, че ще продължи да работи за стимулиране на бизнеса.

Стандарт: Слушали незаконно висши прокурори

857 мобилни телефона са били незаконно подслушвани с техника на МВР в периода от 2009 до 2012 г., докато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. И обясни, че данните станали ясни, след като обвинителите прегледали всички работни тефтери на мобилните оператори и станции. В момента се установява кои са абонатите на номерата, вписани в тефтерите. "Както виждате, по това дело продължаваме да работим, независимо от инцидента с вещото лице", коментира обвинител номер 1, визирайки смъртта на проф. Евгени Николов, от когото се очакваше да изследва иззетата мобилна техника. Главният прокурор съобщи още, че той лично не е проверявал дали неговият номер фигурира в списъка, но друг обвинител си разпознал номера. Цацаров не пожела да съобщи името му, но даде да се разбере, че вероятно не само един прокурор е в този списък. Още подробности около разследването обвинителите чакат от съдебната поръчка до Великобритания, където британски експерти проверяват техниката, с която от МВР са подслушвали.

Монитор: България с най-евтиното жито в света

В момента българското жито е с най-ниска цена в света - 280 лева за тон, а средната му продажна стойност е с 40 на сто по-ниска спрямо същия период на миналата година. Спад в цените има навсякъде, но у нас намалението е най-голямо, в САЩ свиването е най-малко - 28 на сто, а средното намаление е около 30 на сто, уточниха вчера от Софийската стокова борса. Основна причина за сгромолясването на световните пазари е голямата реколта за сезон 2013 - 2014. Зърнопроизводителите по света ще приберат в складовете си 709 млн. тона пшеница, което е с 53,7 млн. тона повече от тази година. В Евросъюза също има голямо изобилие и реколтата е 143 млн. тона. Независимо от голямата конкуренция експортният потенциал на страните от ЕС е 23 млн. тона. Страните от Черноморския басейн обаче имат готовност да изнесат 36 - 37 млн. тона. Нивата, на които се продава пшеницата в момента на ССБ, са около 290 лв./т.

Сега: Световната банка иска 2% увеличение на осигуровките

Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще, когато заради тежката демографска криза един на всеки трима българи ще е над 65 г., а в трудоспособна възраст ще е само половината население. Това предричат от Световната банка в свой доклад за смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението.

Осигурителните вноски трябва да се вдигнат поне с 6%, за да се запълни дупката в бюджета, са изчислили авторите на доклада. От Световната банка обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова предложението е осигуровките да се вдигнат с 2%. Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са в бъдеще все по-малко хора да могат да изпълнят условията за пенсиониране. За да се гарантират техните права, идеята е да се мисли за универсална пенсия, която да се получава от възрастните без право на пенсиониране

 

Дума: Вузове в Пловдив търсят китайски студенти

Китайски студенти може да учат в Медицинския университет в Пловдив. Това е първото висше учебно заведение, чиито представители водят официални преговори с китайска компания, изявила желание да промотира българското образование в източната страна.

"Две са причините наши младежи да следват тук - добрата цена за обучение и възможност за придобиване на европейска диплома", посочи шефката на китайската компания И Хун. Тя има централи в 5 от големите китайски градове и над 50 клона в страната. Въпреки това фирмата смята да открие нови 2 офиса, специализирани в привличането на китайски студенти към България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини