Депутатите „загряха” със скандал по декларацията за националните приоритети

След двудневни дебати и караници по декларацията за националните приоритети на Народното събрание депутатите най-после приеха текстовете. Всички народни представители от БСП, ДПС и Атака гласуваха „за", а народните избраници от ГЕРБ изобщо не дадоха своите гласове. Парламентът прие и конкретните промени, искани от Атака в текстовете на декларацията.

От рано сутринта парламентът започна работата си с бурен скандал между управляващи и опозиция в подновените дебати.

Заразителен е бригадирският плам, който ни поднася БСП с тази декларация. Това заяви по време на дискусиите Цвета Караянчева от ГЕРБ.
Партията на Борисов единствена заедно с тази на Атака имаше останало от вчера време за изказвания и затова от трибуната говореха само депутати на ГЕРБ.

Според Караянчева декларацията е в стил „петилетката предсрочно" и предлага само голи предложения. Подобни лозунги едно време висяха на табелите пред ТКЗС-тата, изтъкна Караянчева. Според нея текстовете в декларацията са в стила, в който са се писали пионерските поръчения.

Народното събрание ще сменя памперсите на правителството, по думите на депутатката от ГЕРБ като изтъкна, че хората на улицата са категорични, че мнозинството освинило държавата. Как позволихте държавата да се управлява от клановете на Делян Пеевски и приятелските кръгове на Моника Йосифова-Станишева, попита Цвета Караянчева.

Тя призова левицата да спре с напъните и празнодумието и да се отива към предсрочни избори.

Денят започва с хубаво настроение, отбеляза председателят на НС Михаил Миков, когато и друга герберка, Десислава Атанасова, изяви желание да се изкаже. Тя се възмути от „екзактния менторски изказ" на някои от нейните колеги. Според нея декларацията предлага само празнословие.

Натрупани са проблеми в годините на прехода, каза Атанасова. Според нея символ на прехода са управленията на Виденов, Луканов, Беров, Станишев.

Социалистката Мая Манолова не се стърпя и контраатакува под формата на лично обяснение, тъй като името й бе споменато от Атанасова.
Последните две изказвания са пример как „тежката артилерия на ГЕРБ" може да принизи всяка дискусия до своето ниво на некомпетентност, подчерта тя. Доживяхме да чуем от провалени министри какви политики трябва да водим, допълни Манолова, като атакува и Караянчева, обвинявайки я, че не е чела проекта за Изборен кодекс, а го коментира.

Излагате се с подобно поведение, когато става въпрос за националните приоритети на страната, заяви още червената депутатка.

С народна мъдрост Цвета Каранчева отговори на социалистката: „Те не го искат в селото, той търси поповата къща".

Тази декларация имаше смисъл, когато полагахме клетва като народни представители, взе думата с последните останали минути на ГЕРБ и ексвътрешният министър Цветан Цветанов. Той пожела да обърне внимание на текстовете, засягащи сектора „Сигурност" и припомни консенсуса, който 41-то НС е постигнало по тази тема на КСНС при президента Росен Плевнелиев.

Днес говорите за едни приоритети, но те не кореспондират с вашите действия, уличи управляващите Цветанов. По думите му поправките в законите, засягащи сигурността, ще имат тежки последствия и връщат полицейщината в страната.

Дясната ръка на бившия премиер Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ няма да подкрепи декларацията, защото тя съдържа празни намерения. Цветанов похвали единствено министърът на отбраната Ангел Найденов, който според него проявява конструктивизъм и благоразумие в действията си.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини