Най-тънкото стъкло

Рисунка на хипотезата (вляво), наложена до снимката на атомите на най-тънкото стъкло

Дебелината му е три атомни слоя. По-тънко няма как да е, поясняват учените, тъй като атомната решетка на SiO2 не допуска разположение в плосък едноатомен слой.

Групата изследователи от Австрия, Германия, САЩ и Финландия са регистрирали рекорда в Книгата на Гинес.  Подробно за най-тънкото стъкло - в Nano Letters, по-накратко -  Phys.org.

Най-тънкото стъкло се получило случайно при друг експеримент с графенови листове, при който за подложка ползвали кварцово стъкло. На един от образците се появило странно "замърсяване", което след проверка се оказало съняк слой стъкло.

"Замърсяването" се оказало даже по-интересно от самия графен. Тъй като стъкленият слой имал минималната възможна дебелина, успели да го подсветнат със сноп електрони в електронен микроскоп и така получили изображение на отделните атоми. До този момент никой не бил успял да снима директно атомната структура на стъклото. Снимктата пък потвърдила хипотеза от 1932 год за пристени от атоми силиций и кислород. 

Свръхтънкото стъкло на графенова подложка може да се използва за анализ на атомната структура на аморфните материали, а задачата максимум е създаването на електронни и оптически прибори от ново поколение на основата на двумерни структури.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини