7 °C

И тази година няма да се оптимизира училищната мрежа

И тази година няма да бъде оптимизирана общинската училищна мрежа – стана ясно от докладната записка на зам.кмета Юлиян Димитров по повод готовността за началото на учебната година. Въпреки демографския срив и социално – икономическите промени общинарите са в очакване на новия образователен закон, за да предприемат някакви действия. От 13 учебни заведения, 11 са със маломерни, а 6 и със слети паралелки. Това налага дофинансиране на учебния процес със средства извън делегираните от републиканския бюджет.

С мотивирано писмо до РИО – Пловдив ще се иска в с. Езерово да функционира слята паралелка  I-III клас с по- малко от десет ученика. Дофинансирането на училищата в селата Буково и Искра става с целева субсидия за защитени училища.

Единствените две училища без маломерни и слети паралелки са първомайските НУ „Христо Ботев“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.  В СОУ, Дебър и с. Градина под норматива ще са общообразователни паралелки VIIIклас, но те няма да се дофинансират от местния бюджет.

Общата сума, която ще трябва да бъде отделена от местната хазна е 51335лв., като от тази сума 14973лв ще са от Бюджет 2013.

Създадената ситуация не е новост – за оптимизиране на училищната мрежа се говори почти 10 години. Налагат се допълните разходи, а в същото време става ясно, че почти всички училища в общината имат и предписания от РЗИ – за подмяна на дограма, за изграждане на санитарни възли, за ремонт на физкултурни салони… Дейности, които трудно биха могли да се извършат с пари от делегираните бюджети. Ето защо е необходима стратегия за развитието на общинската образователна мрежа, която да обхваща един по- голям период. Тя трябва да се базира на данните за движението на населението и демографските тенденции. Да дава възможността средствата да бъдат употребени за по- добро образование, а не за разпиляване според създадената ситуация – да се знае от колко училища ще се нуждае общината след 5 години, колко ще са преподавателите, колко деца се очаква да учат и какви кадри ще са нужни.

Общината е обезпечила с необходимото гориво всички учебни и детски заведения за предстоящия отоплителен сезон. Осигурени са безплатни учебници и помагала за всички ученици от I-VII клас, както и за 5 и 6 – годишните, посещаващи градини.

Друг проблем, който ще трябва да бъде решен през следващите месеци е дали да бъдат увеличени и с колко таксите за детските градини. За да се постигнат препоръчителните стойности на хранителен прием ще са нужни още средства. Затрудненото финансово състояние на общината предопределя едновременно завишение на хранителния оклад и такса за детските градини.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини