19 °C

И тази година няма да се оптимизира училищната мрежа

И тази година няма да бъде оптимизирана общинската училищна мрежа – стана ясно от докладната записка на зам.кмета Юлиян Димитров по повод готовността за началото на учебната година. Въпреки демографския срив и социално – икономическите промени общинарите са в очакване на новия образователен закон, за да предприемат някакви действия. От 13 учебни заведения, 11 са със маломерни, а 6 и със слети паралелки. Това налага дофинансиране на учебния процес със средства извън делегираните от републиканския бюджет.

С мотивирано писмо до РИО – Пловдив ще се иска в с. Езерово да функционира слята паралелка  I-III клас с по- малко от десет ученика. Дофинансирането на училищата в селата Буково и Искра става с целева субсидия за защитени училища.

Единствените две училища без маломерни и слети паралелки са първомайските НУ „Христо Ботев“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.  В СОУ, Дебър и с. Градина под норматива ще са общообразователни паралелки VIIIклас, но те няма да се дофинансират от местния бюджет.

Общата сума, която ще трябва да бъде отделена от местната хазна е 51335лв., като от тази сума 14973лв ще са от Бюджет 2013.

Създадената ситуация не е новост – за оптимизиране на училищната мрежа се говори почти 10 години. Налагат се допълните разходи, а в същото време става ясно, че почти всички училища в общината имат и предписания от РЗИ – за подмяна на дограма, за изграждане на санитарни възли, за ремонт на физкултурни салони… Дейности, които трудно биха могли да се извършат с пари от делегираните бюджети. Ето защо е необходима стратегия за развитието на общинската образователна мрежа, която да обхваща един по- голям период. Тя трябва да се базира на данните за движението на населението и демографските тенденции. Да дава възможността средствата да бъдат употребени за по- добро образование, а не за разпиляване според създадената ситуация – да се знае от колко училища ще се нуждае общината след 5 години, колко ще са преподавателите, колко деца се очаква да учат и какви кадри ще са нужни.

Общината е обезпечила с необходимото гориво всички учебни и детски заведения за предстоящия отоплителен сезон. Осигурени са безплатни учебници и помагала за всички ученици от I-VII клас, както и за 5 и 6 – годишните, посещаващи градини.

Друг проблем, който ще трябва да бъде решен през следващите месеци е дали да бъдат увеличени и с колко таксите за детските градини. За да се постигнат препоръчителните стойности на хранителен прием ще са нужни още средства. Затрудненото финансово състояние на общината предопределя едновременно завишение на хранителния оклад и такса за детските градини.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини