18 °C

И тази година няма да се оптимизира училищната мрежа

И тази година няма да бъде оптимизирана общинската училищна мрежа – стана ясно от докладната записка на зам.кмета Юлиян Димитров по повод готовността за началото на учебната година. Въпреки демографския срив и социално – икономическите промени общинарите са в очакване на новия образователен закон, за да предприемат някакви действия. От 13 учебни заведения, 11 са със маломерни, а 6 и със слети паралелки. Това налага дофинансиране на учебния процес със средства извън делегираните от републиканския бюджет.

С мотивирано писмо до РИО – Пловдив ще се иска в с. Езерово да функционира слята паралелка  I-III клас с по- малко от десет ученика. Дофинансирането на училищата в селата Буково и Искра става с целева субсидия за защитени училища.

Единствените две училища без маломерни и слети паралелки са първомайските НУ „Христо Ботев“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.  В СОУ, Дебър и с. Градина под норматива ще са общообразователни паралелки VIIIклас, но те няма да се дофинансират от местния бюджет.

Общата сума, която ще трябва да бъде отделена от местната хазна е 51335лв., като от тази сума 14973лв ще са от Бюджет 2013.

Създадената ситуация не е новост – за оптимизиране на училищната мрежа се говори почти 10 години. Налагат се допълните разходи, а в същото време става ясно, че почти всички училища в общината имат и предписания от РЗИ – за подмяна на дограма, за изграждане на санитарни възли, за ремонт на физкултурни салони… Дейности, които трудно биха могли да се извършат с пари от делегираните бюджети. Ето защо е необходима стратегия за развитието на общинската образователна мрежа, която да обхваща един по- голям период. Тя трябва да се базира на данните за движението на населението и демографските тенденции. Да дава възможността средствата да бъдат употребени за по- добро образование, а не за разпиляване според създадената ситуация – да се знае от колко училища ще се нуждае общината след 5 години, колко ще са преподавателите, колко деца се очаква да учат и какви кадри ще са нужни.

Общината е обезпечила с необходимото гориво всички учебни и детски заведения за предстоящия отоплителен сезон. Осигурени са безплатни учебници и помагала за всички ученици от I-VII клас, както и за 5 и 6 – годишните, посещаващи градини.

Друг проблем, който ще трябва да бъде решен през следващите месеци е дали да бъдат увеличени и с колко таксите за детските градини. За да се постигнат препоръчителните стойности на хранителен прием ще са нужни още средства. Затрудненото финансово състояние на общината предопределя едновременно завишение на хранителния оклад и такса за детските градини.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини