И тази година няма да се оптимизира училищната мрежа

И тази година няма да бъде оптимизирана общинската училищна мрежа – стана ясно от докладната записка на зам.кмета Юлиян Димитров по повод готовността за началото на учебната година. Въпреки демографския срив и социално – икономическите промени общинарите са в очакване на новия образователен закон, за да предприемат някакви действия. От 13 учебни заведения, 11 са със маломерни, а 6 и със слети паралелки. Това налага дофинансиране на учебния процес със средства извън делегираните от републиканския бюджет.

С мотивирано писмо до РИО – Пловдив ще се иска в с. Езерово да функционира слята паралелка  I-III клас с по- малко от десет ученика. Дофинансирането на училищата в селата Буково и Искра става с целева субсидия за защитени училища.

Единствените две училища без маломерни и слети паралелки са първомайските НУ „Христо Ботев“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.  В СОУ, Дебър и с. Градина под норматива ще са общообразователни паралелки VIIIклас, но те няма да се дофинансират от местния бюджет.

Общата сума, която ще трябва да бъде отделена от местната хазна е 51335лв., като от тази сума 14973лв ще са от Бюджет 2013.

Създадената ситуация не е новост – за оптимизиране на училищната мрежа се говори почти 10 години. Налагат се допълните разходи, а в същото време става ясно, че почти всички училища в общината имат и предписания от РЗИ – за подмяна на дограма, за изграждане на санитарни възли, за ремонт на физкултурни салони… Дейности, които трудно биха могли да се извършат с пари от делегираните бюджети. Ето защо е необходима стратегия за развитието на общинската образователна мрежа, която да обхваща един по- голям период. Тя трябва да се базира на данните за движението на населението и демографските тенденции. Да дава възможността средствата да бъдат употребени за по- добро образование, а не за разпиляване според създадената ситуация – да се знае от колко училища ще се нуждае общината след 5 години, колко ще са преподавателите, колко деца се очаква да учат и какви кадри ще са нужни.

Общината е обезпечила с необходимото гориво всички учебни и детски заведения за предстоящия отоплителен сезон. Осигурени са безплатни учебници и помагала за всички ученици от I-VII клас, както и за 5 и 6 – годишните, посещаващи градини.

Друг проблем, който ще трябва да бъде решен през следващите месеци е дали да бъдат увеличени и с колко таксите за детските градини. За да се постигнат препоръчителните стойности на хранителен прием ще са нужни още средства. Затрудненото финансово състояние на общината предопределя едновременно завишение на хранителния оклад и такса за детските градини.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини