3 °C

И тази година няма да се оптимизира училищната мрежа

И тази година няма да бъде оптимизирана общинската училищна мрежа – стана ясно от докладната записка на зам.кмета Юлиян Димитров по повод готовността за началото на учебната година. Въпреки демографския срив и социално – икономическите промени общинарите са в очакване на новия образователен закон, за да предприемат някакви действия. От 13 учебни заведения, 11 са със маломерни, а 6 и със слети паралелки. Това налага дофинансиране на учебния процес със средства извън делегираните от републиканския бюджет.

С мотивирано писмо до РИО – Пловдив ще се иска в с. Езерово да функционира слята паралелка  I-III клас с по- малко от десет ученика. Дофинансирането на училищата в селата Буково и Искра става с целева субсидия за защитени училища.

Единствените две училища без маломерни и слети паралелки са първомайските НУ „Христо Ботев“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.  В СОУ, Дебър и с. Градина под норматива ще са общообразователни паралелки VIIIклас, но те няма да се дофинансират от местния бюджет.

Общата сума, която ще трябва да бъде отделена от местната хазна е 51335лв., като от тази сума 14973лв ще са от Бюджет 2013.

Създадената ситуация не е новост – за оптимизиране на училищната мрежа се говори почти 10 години. Налагат се допълните разходи, а в същото време става ясно, че почти всички училища в общината имат и предписания от РЗИ – за подмяна на дограма, за изграждане на санитарни възли, за ремонт на физкултурни салони… Дейности, които трудно биха могли да се извършат с пари от делегираните бюджети. Ето защо е необходима стратегия за развитието на общинската образователна мрежа, която да обхваща един по- голям период. Тя трябва да се базира на данните за движението на населението и демографските тенденции. Да дава възможността средствата да бъдат употребени за по- добро образование, а не за разпиляване според създадената ситуация – да се знае от колко училища ще се нуждае общината след 5 години, колко ще са преподавателите, колко деца се очаква да учат и какви кадри ще са нужни.

Общината е обезпечила с необходимото гориво всички учебни и детски заведения за предстоящия отоплителен сезон. Осигурени са безплатни учебници и помагала за всички ученици от I-VII клас, както и за 5 и 6 – годишните, посещаващи градини.

Друг проблем, който ще трябва да бъде решен през следващите месеци е дали да бъдат увеличени и с колко таксите за детските градини. За да се постигнат препоръчителните стойности на хранителен прием ще са нужни още средства. Затрудненото финансово състояние на общината предопределя едновременно завишение на хранителния оклад и такса за детските градини.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини