Пет къщи, които могат да се движат

Къща, която може да се движи! Звучи като приказка, но в действителност дори и в наши дни има такива:

Един от първите проекти в света за въртяща къща става е резиденция D`Angelo House, построена през 1963 г. в предградие на Палм Спрингс. Къща е поръчана от бизнесмен на име Флойд Д`Анжело и се върти около оста си. Площта ѝ е 261 квадратни метра, а цената се изчислява на 279 000 щатски долара Къщата е толкова завладяваща, че дори The Beatles вдигат парти в нея. След замяната на старата система със слънчеви панели, къщата се завърта на 130 градуса само за 15 секунди по най-икономичен начин.

Базираната в Лондон Marks Barfield Architects разработи архитектурен проект на мобилен дом през 2008 година. Част от този проект може да бъде повдигнат и понижен вертикално с натискане на един бутон. Обитателите могат да изберат гледката от прозорците, която искат да видят в момента: върховете на дърветата или живописния пейзаж. Резиденция Villa Hush Hush е разделена на четири правоъгълни части, две от които се движат. Механизмът, разработен от инженерите от Atelier One, е базиран на принципа на асаньорите. Той повдига къщата с 10 см в секунда. Къщата достига максимална височина за 5 минути и се спуска за 3.

В предградията на Варшава има дом, изграден от полския архитект Роберт Конижни, който може да се преобрази от луксозна вила в непревземаема крепост. Желанието на клиента е да се създаде усещане за абсолютна безопасност в дома. Резултатът бил резиденция с кубична форма с подвижни елементи и огромни плъзгащи се стени (2.2 м височина, 22 м и 15 м дължина). Те могат да превърнат къщата от вила с градина в напълно покрито пространство. Има и подвижен мост, който свързва основната къща с прилежаща сграда, където се намира басейнът. Фасадата с алуминиева порта служи като екран за прожектиране на филми

Британски архитекти от dRMM разработиха дом, разположен в графство Съфолк, с движещи се стени и покрив, с отваряне и затваряне на корпуса. Резултатът е създаването на три конвенционална сграда с движещи се части. Сложен механизъм дава възможност за промяна на пространственото у дома, в зависимост от времето и желанието на собствениците. За да стане това, мобилните елементи (височина от 28 м и тегло от 50 тона)се движат по релси, скрити под земята.

Британски дизайнери развиват идеята за дом, който може да променя формата си в зависимост от часа, сезона или времето. D * Haus може да се разгърне в осем различни конфигурации. Помещенията могат да се разширят през лятото и да се стеснят през зимата. Към това трябва да добавим, че цялата сграда може да се върти по слънцето през деня.

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини