Ровят надълбоко в тефтерчето на Златанов

Явно има нещо гнило в проверките до момента. Нова временна комисия ще разследва кой стои зад абревиатурите в тефтерчето. Парламентът реши да създаде временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предаде БТА. Днес мнозинството отхвърли доклада на Комисията за конфликт на интереси за 2012 г.

Новата анкетна комисия ще включва осем депутати и е съставена на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Неин председател ще бъде Кирил Добрев от левицата. В състава ѝ са Екатерина Заякова (Коалиция за България), Мустафа Карадайъ и Митхат Метин от ДПС, Калина Балабанова и Илиан Тодоров от "Атака", Емил Радев и Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Кирил Добрев критикува остро дейността на Комисията за конфликт на интереси. Според него за цялата общественост е ясно, че има разминаване между официалната и реалната действителност за работата на комисията.

"Всъщност, ако МВР е било маша в ръцете на Цветан Цветанов, то Комисията със сигурност е била инструмент за разчистване на сметки, използван лично от Искра Фидосова", заяви той.

Той увери, че тази комисия повече така няма да работи, защото липсва политическо и обществено доверие в нея.

Председателят на парламента Михаил Миков посочи, че докладът е повод за започване на сериозния разговор за независимите органи, излъчвани от парламента. Според него те заживяват свой спокоен живот извън отчетността.

Затова той посочи, че трябва да се засили отчетността, за да не се стига до ситуации, в които едно тефтерче поражда въпроси за това как функционират тези органи. Миков призова депутатите да четат по-внимателно отчетните доклади, които постъпват в парламента. По думите му големият отсъстващ в пленарната зала е Филип Златанов.

"Той все още е председател на Комисията, макар да е отстранен, и най-естественото и моралното е да си подаде оставката", посочи Миков.

Сабрие Сапунджиева, която е член на въпросната комисия, подчерта, че тефтерчето е факт, но членовете на комисията са научили за него от пресконференцията на прокуратурата.

"Самата аз бях шокирана, но наистина е недопустимо да се случват по този начин нещата", посочи тя. Сапунджиева обаче посочи, че ако се направи анализ на решенията, които са вземани, ще се види, че има разминавания между решенията на Комисията и това, което е записано в тефтерчето. По думите ѝ тя винаги е гласувала по съвест.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини