ГЕРБ и служебният кабинет платили 7,5 млн.лв. по спрения проект ”Белене”

Правителствата на Бойко Борисов и Марин Райков са правили плащания по спрения проект "АЕЦ Белене". Това е станало три пъти, като последното е от последния ден на служебния кабинет. Общата стойност на сумата е 7.5 млн. лв.

Това обявиха председателката на Единна народна партия Мария Капон, която оглавява Инициативния комитет "БеляНЕ", и Иван Иванов от ДСБ.

Информацията бе изнесена на пресконференция на тема: "Далаверата "Белене" продължава – дела и документи", в която участваха представители на три инициативни комитета срещу рестарта на проекта "Белене". 

Той бе спрян още през март миналата година от Народното събрание, а след проведения референдум по темата, през февруари тази година спирането бе потвърдено.

Днес бяха показани три фактури. Първата е от 10 септември 2012 г. Втората - от седмицата след провеждане на референдума от 4 февруари 2013 г. - за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев. Третата е за над 4 млн. лв., тя е от 29 май 2013 г. - последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и деня на клетва на новото правителство, предаде БГНЕС. 

Парите са платени на фирмата-консултант "Уорли Парсънс", която е свързана с "Риск инженеринг" на Богомил Манчев.

Преди 2 години лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че фирмата на Манчев е получила като консултант 173 млн. лв. от НЕК.

Като наименование на стоките/услугата във фактурите се посочват две основания: "нормален труд" и "нормални разходи".

Мария Капон каза, че очакват отговори за това какви са протоколите и за какво са плащанията, както и има ли нови такива при сегашното правителство. Тя подчерта, че някой трябва да каже какво е нормален труд и нормален разход и определи подобни реквизити като скандални.

Над 1000 евро на човекоден НЕК плаща на консултанта, изчисли Петко Ковачев, на база на данните на временната комисия на предното НС.

Иван Иванов, председател на Инициативен комитет "Демократи за силна България", каза, че не се спазва и Конституцията, защото съгласно нея законите и решенията на НС са задължителни за всички.

"Може ли България да се нарече правова държава, когато една от най-големите държавни фирми - НЕК, не спазва две последователни решения на НС?", попита той.

Иванов и Капон обявиха, че данните за плащанията ще бъдат дадени на прокуратурата защото става дума как се плаща за консултантска услуга по спрян проект.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини