Роднини на един от атентаторите от Бургас проговориха

Бащата и чичото на единия от заподозрените за атентата в Бургас миналата година - Хасан Хасан, проговориха пред канадския вестник "Нешънъл пост". Те не вярват, че той е терорист и твърдят, че самоличността му е объркана.

В края на юли МВР разпространи снимките на двама мъже, за които се предполага, че са свързани с атентата на летище Сарафово, при който загинаха шестима израелски туристи и българският им шофьор. Чужденците са идентифицирани като Мелиад Фара, австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, канадски гражданин. 

Самир Хаджхасан, който има работилница са килими в Бърнаби, Британска Колумбия, Канада, е разпознал сина си Хасан като един от двамата мъже, които бяха обявени за издирване от ФБР, съобщи "Нешънъл пост".

Самир казва, че за последен път е видял сина си през февруари, а последно са се чували миналия месец. Той допълва, че не е имал причини да се притеснява от нещо, но в един момент при него дошли от полицията и взели проби от ДНК от следи на сина му. Тогава казали, че той е издирван за атентата в България, за който се смята, че е дело на Хизбула.

"Не можех да допусна, че това се случва. Бях шокиран", казва днес Самир в първото си интервю по телефона.  

Той е оказал съдействие на полицията, осъжда тероризма и не може да си отговори на въпроса защо синът му се е замесил в това. 

"Защо някой, който има ясно и добро бъдеще, ще иска да си провали живота?". Има някаква грешка в този случай", казва той и не вярва, че синът му е свързан с Хизбула.

Обвинения не са повдигнати засега нито срещу Хасан, нито срещу Мелиад Фарах.
От "Нешънъл пост" припомнят, че българските власти искат да ги разпитат, но не могат да установят контакт с тях. Полицията предполага, че двамата са се върнали в Ливан след атентата, но има и твърдения, че може би се намират в Ивицата Газа.


Историята на Хасан

Корените на Хасан са от Загдраия, Южен Ливан, където живее дядо му, който вече е над 90 г..

"Това е едно малко селце", казва Хусеин Хаджхасан, който живее в Торонто и е чичо на заподозряния в тероризъм. Той раказва историята на семейството. Напуснал е Ливан още през 1974 г., а по-късно в Канада се местят и братята му Самир и Набил. Те се установят във Ванкувър. Самир става собственик на Роял Карпет и върти бизнес вече 20 г. Хасан се ражда през 1988 г. Посещава начално училище в Бърнаби и става натурализиран канадски гражданин.

Беше много добро момче, интелигентно, всички го обичаха, казват близките му и казват, че всеки е невинен до доказване на противното.

През 90-те години на миналия век обаче Ванкувър е средище за активисти на Хизбула. ФБР провежда там операция "Димна завеса" за разкриване на нелегална мрежа, която купува материали за Хизбула в Канада с пари, изкарани от престъпен бизнес в САЩ – измами и контрабанда на цигари. ФБР повдига обвинения срещу замесените в мрежата хора през 2000 г.

Двама от тях – Хасан Дбук и зет му Али Амхаз, са обвинени, че действат от Британска Колумбия и канадската тайна разузнавателна служба подслушва телефоните им.

"Познавам Али Амхаз", признава Самир, но твърди, че отдавна не поддържат връзка.

Хасан се връща в Ливан с майка си, когато е на 12 г. Самир не обяснява защо са се разделили. Но продължава да вижда сина си, когато пътува до родината си. Въпреки че е прекарал само пет години в Канада, Хасан се сдобива с канадско поданство и паспорт.

Българските власти твърдят, че паспортът е бил използван за влизане в страната на 28 юни 2012 г. След това Хасан започва да използва фалшива шофьорска книжка, според която е Ралф Уилям Рико, жител щата Мичиган.

Докато за австралиеца Фарах се предполага, че е сглобил взривното устройство, Хасан е заподозрян в организирането на логистиката за атентата.
Предполага се още, че той е взривил бомбата дистанционно.  

Неотдавна ЕС включи в списъка с терористични организации военното крило на Хизбула, които отричат да са орагнизирали атентата. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини