200 деца аут от училище след 8-ми клас

Някои се отегчават от училището още до 8-ми клас/сн.архив/

До 200 ученици са аут от образователната система, поне на книга, след приключване на 8-ми клас. 1020 са завършилите осмокласници в областта, само 803 са подали документи за средно, показва справка с приема на гимназиите след 8-ми клас. В Хасковско приемът става само по документи, без приемни изпити. На практика това означава, че 217 деца не са или нямат намерение да запишат 9-ти клас. Регионалният образователен инспекторат очаква все пак тази бройка да е по-малка.

Според тях, поне 120 деца имат поправителни изпити наесен, заради двойки по даден предмет. Част от тези деца ще се запишат в гимназиите, защото приемът там продължава до 5-ти септември. Същевременно, има и не малък брой ученици които са с по 2, 3, че и повече 2-ки за годината. Те едва ли могат да се „поправят“ и вероятно ще повтарят клас. Но ще бъдат в образователната система, а няма да са отпаднали. Любопитното е, че дори ученик да повтаря 10 години един клас, всяка година на него му се начислява единен разходен стандарт за издръжка /ЕРС/. За Хасково той е около 1250 лв. Излиза, че един добър ученик струва на държавата 10 000 лв/8 х 1250/ за изкласяване на основното, а един хаймана - може и два пъти повече. Крайният резултат при втория е напускането на системата, веднага след завършване на 8-ми клас. 8-ят клас е важен, защото е задължително изискване за шофьорска книжка.

Поне по стотина годишна все пак отпадат от образованието след края на основното, признават експертите, но причините се отдават главно на традициите на етноса или на миграция на семействата в други региони. Що се отнася до училищата, тази година падат 3 проекто паралелки за 8-класници. Едната е в Димитровград, в ПГ „Капитан Петко Войвода“, другата е в хасковската Гимназия по туризъм, а третата-в СОУ на село Караманци, общ. Минерални бани. За сравнение-миналата година отпадналите паралелки са били цели 9.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини