Законът за комасацията изисква безупречни документи за собственост

От тази година  влиза в сила Закона за комасацията, приет през далечната 2002г. Той ще засегне някои ползватели на земи на територията на община Първомай.Част от него има за цел да предпази членовете на кооперации и рентиери от недобросъвестни ползватели. В резултат на действието, ако не е даказано правото на ползване  на собствениците на земи, арендаторите внасят получените средства по извънбюджетна сметка в общината. Оттам, след 15 септември, при представяне на изрядни документи за собственост, рентиерите ще могат да си получат парите.

Законът влиза в сила от март 2012 година. Кооператори и земеделски производители предполагат, че тогавашния министър на финансите Дянков си е поставил няколко цели: при комасацията на земите, от получените бели полета да се субсидират общините; да се видят кои са собствениците и евентуално да им бъде наложен данък върху земите; да се  съберат средства от услугите, които ще се наложи да бъдат правени заради придобиването на документи от собствениците.

Неудобството, което създава прилагането на Закона е за тези собственици, които не са уредили административно наследствените си земи. Пряко засегнати от него са собственици в почти всички населени места в общината – Първомай, Дебър, Брягово, Виница, Езерово, Дълбок извор. Парите ще се пазят до 3 години в общинската сметка.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини