6 °C

Йордания и Кувейт търсят хранителни стоки за пазарите си

Гости от Кралство Йордания и Емирство Кувейт се срещнаха с производители на стоки от хранително – вкусовата промишленост  региона по покана на кмета на община Първомай Ангел Папазов. Негово превъзходителство д-р Хасан Бармауи- почетен консул на Кралството в Йордания, г-н Мохамед Морси собственик на фирма за търговия с промишлени стоки в Кувейт, придружавани от съпругите им г-жа Ирена Кърчева- зам.председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и г-жа Хемат Мустафа, съсобственик на фирмата, се запознаха с продукцията на 10 фирми, производители на консерви, млечни продукти, вино и птиче месо. Н.пр. д-р Бармауи благодари за посрещането и набеляза няколко стъпки за осъществяване на сътрудничеството в областта на търговията с хранителни продукти и намиране на подходящи партньори и пазари. В края на месец септември ще дойдат в Първомай повече представители на бизнеса от арабските страни, а през ноември – декември ще бъде организирана подобна среща и в Йордания. Той изрази готовност да помогне за организирането на такива събития и посъветва производителите : „Атакувайте арабските пазари с качествена продукция! Българската стока в Йордания е позната и имаме основа за развитие на сътрудничеството.“ Той запозна накратко присъстващите и с някои особености на търговията – мита, банкова система, транспорт, сертификати, схеми и др. Ситуацията в Сирия оказва влияние на всичко това, но аз се надявам положението да се успокои – допълни почетния консул.

Негово превъзходителство запозна присъстващите и с идеята за среща на Йорданския и българския министри на икономиката и ги призова заинтересованите да бъдат на тази среща от такова високо ниво.

Г-н Морси благодари за гостоприемството на кмета и на представителите на фирмите и заяви, че в Кувейт има интерес българските стоки да са на техния пазар. Той е собственик на над 70 специализирани магазини, стоките в които се зареждат след одобрение на държавни комисии.

Г-н Савов, управител на фирма „Шипка“, която изнася около 90% от продукцията си на арабския пазар, посъветва производителите: „Трябва да търсите точния партньор. Възможностите са големи.“

Освен представители на фирмите, на срещата присъстваха кметове от РАО ‚Тракия“и нейният изпълнителен директор проф. Иван Върляков: "Какъв е смисълът местната власт и кметът да инициатор на подобна среща? Във всички цивилизовани държави, когато правиш бизнес и искаш от него да произтече нещо добро, освен чистите бизнес преговори: човек с пари и човек с пари, в разговорите те винаги опират до властта била тя национална или местна. Например ако имаш пари и искаш да направиш едно кафени започват да се поставят въпроси- къде ще се влиза и излиза, откъде ще има вода, каква ще е организацията и куп други изисквания на властта, които трябва да бъдат удовлетворени. Нашата страна има няколко важни неща, които не могат да се отрекат: природните дадености; имаме традиция в производството на хранителни продукти; трето – в света войните вече се водят за чиста вода и храни.. Енергоносителите – като петрол са вече на втори план. Който вземе храните, който го направи навреме – той има бъдеще. Казват: „голям късмет, че еди-кой си срещнал еди- кого си“. Трябва да си готов за птичето на късмета и да имаш рамо, на което то да кацне. Това е което заслуважа похвала. За това правим всичко възможно за да подкрепим кмета на Първомай в неговата инициатива."

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини