Йордания и Кувейт търсят хранителни стоки за пазарите си

Гости от Кралство Йордания и Емирство Кувейт се срещнаха с производители на стоки от хранително – вкусовата промишленост  региона по покана на кмета на община Първомай Ангел Папазов. Негово превъзходителство д-р Хасан Бармауи- почетен консул на Кралството в Йордания, г-н Мохамед Морси собственик на фирма за търговия с промишлени стоки в Кувейт, придружавани от съпругите им г-жа Ирена Кърчева- зам.председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и г-жа Хемат Мустафа, съсобственик на фирмата, се запознаха с продукцията на 10 фирми, производители на консерви, млечни продукти, вино и птиче месо. Н.пр. д-р Бармауи благодари за посрещането и набеляза няколко стъпки за осъществяване на сътрудничеството в областта на търговията с хранителни продукти и намиране на подходящи партньори и пазари. В края на месец септември ще дойдат в Първомай повече представители на бизнеса от арабските страни, а през ноември – декември ще бъде организирана подобна среща и в Йордания. Той изрази готовност да помогне за организирането на такива събития и посъветва производителите : „Атакувайте арабските пазари с качествена продукция! Българската стока в Йордания е позната и имаме основа за развитие на сътрудничеството.“ Той запозна накратко присъстващите и с някои особености на търговията – мита, банкова система, транспорт, сертификати, схеми и др. Ситуацията в Сирия оказва влияние на всичко това, но аз се надявам положението да се успокои – допълни почетния консул.

Негово превъзходителство запозна присъстващите и с идеята за среща на Йорданския и българския министри на икономиката и ги призова заинтересованите да бъдат на тази среща от такова високо ниво.

Г-н Морси благодари за гостоприемството на кмета и на представителите на фирмите и заяви, че в Кувейт има интерес българските стоки да са на техния пазар. Той е собственик на над 70 специализирани магазини, стоките в които се зареждат след одобрение на държавни комисии.

Г-н Савов, управител на фирма „Шипка“, която изнася около 90% от продукцията си на арабския пазар, посъветва производителите: „Трябва да търсите точния партньор. Възможностите са големи.“

Освен представители на фирмите, на срещата присъстваха кметове от РАО ‚Тракия“и нейният изпълнителен директор проф. Иван Върляков: "Какъв е смисълът местната власт и кметът да инициатор на подобна среща? Във всички цивилизовани държави, когато правиш бизнес и искаш от него да произтече нещо добро, освен чистите бизнес преговори: човек с пари и човек с пари, в разговорите те винаги опират до властта била тя национална или местна. Например ако имаш пари и искаш да направиш едно кафени започват да се поставят въпроси- къде ще се влиза и излиза, откъде ще има вода, каква ще е организацията и куп други изисквания на властта, които трябва да бъдат удовлетворени. Нашата страна има няколко важни неща, които не могат да се отрекат: природните дадености; имаме традиция в производството на хранителни продукти; трето – в света войните вече се водят за чиста вода и храни.. Енергоносителите – като петрол са вече на втори план. Който вземе храните, който го направи навреме – той има бъдеще. Казват: „голям късмет, че еди-кой си срещнал еди- кого си“. Трябва да си готов за птичето на късмета и да имаш рамо, на което то да кацне. Това е което заслуважа похвала. За това правим всичко възможно за да подкрепим кмета на Първомай в неговата инициатива."

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини