25 °C

Йордания и Кувейт търсят хранителни стоки за пазарите си

Гости от Кралство Йордания и Емирство Кувейт се срещнаха с производители на стоки от хранително – вкусовата промишленост  региона по покана на кмета на община Първомай Ангел Папазов. Негово превъзходителство д-р Хасан Бармауи- почетен консул на Кралството в Йордания, г-н Мохамед Морси собственик на фирма за търговия с промишлени стоки в Кувейт, придружавани от съпругите им г-жа Ирена Кърчева- зам.председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и г-жа Хемат Мустафа, съсобственик на фирмата, се запознаха с продукцията на 10 фирми, производители на консерви, млечни продукти, вино и птиче месо. Н.пр. д-р Бармауи благодари за посрещането и набеляза няколко стъпки за осъществяване на сътрудничеството в областта на търговията с хранителни продукти и намиране на подходящи партньори и пазари. В края на месец септември ще дойдат в Първомай повече представители на бизнеса от арабските страни, а през ноември – декември ще бъде организирана подобна среща и в Йордания. Той изрази готовност да помогне за организирането на такива събития и посъветва производителите : „Атакувайте арабските пазари с качествена продукция! Българската стока в Йордания е позната и имаме основа за развитие на сътрудничеството.“ Той запозна накратко присъстващите и с някои особености на търговията – мита, банкова система, транспорт, сертификати, схеми и др. Ситуацията в Сирия оказва влияние на всичко това, но аз се надявам положението да се успокои – допълни почетния консул.

Негово превъзходителство запозна присъстващите и с идеята за среща на Йорданския и българския министри на икономиката и ги призова заинтересованите да бъдат на тази среща от такова високо ниво.

Г-н Морси благодари за гостоприемството на кмета и на представителите на фирмите и заяви, че в Кувейт има интерес българските стоки да са на техния пазар. Той е собственик на над 70 специализирани магазини, стоките в които се зареждат след одобрение на държавни комисии.

Г-н Савов, управител на фирма „Шипка“, която изнася около 90% от продукцията си на арабския пазар, посъветва производителите: „Трябва да търсите точния партньор. Възможностите са големи.“

Освен представители на фирмите, на срещата присъстваха кметове от РАО ‚Тракия“и нейният изпълнителен директор проф. Иван Върляков: "Какъв е смисълът местната власт и кметът да инициатор на подобна среща? Във всички цивилизовани държави, когато правиш бизнес и искаш от него да произтече нещо добро, освен чистите бизнес преговори: човек с пари и човек с пари, в разговорите те винаги опират до властта била тя национална или местна. Например ако имаш пари и искаш да направиш едно кафени започват да се поставят въпроси- къде ще се влиза и излиза, откъде ще има вода, каква ще е организацията и куп други изисквания на властта, които трябва да бъдат удовлетворени. Нашата страна има няколко важни неща, които не могат да се отрекат: природните дадености; имаме традиция в производството на хранителни продукти; трето – в света войните вече се водят за чиста вода и храни.. Енергоносителите – като петрол са вече на втори план. Който вземе храните, който го направи навреме – той има бъдеще. Казват: „голям късмет, че еди-кой си срещнал еди- кого си“. Трябва да си готов за птичето на късмета и да имаш рамо, на което то да кацне. Това е което заслуважа похвала. За това правим всичко възможно за да подкрепим кмета на Първомай в неговата инициатива."

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини