16 °C

Йордания и Кувейт търсят хранителни стоки за пазарите си

Гости от Кралство Йордания и Емирство Кувейт се срещнаха с производители на стоки от хранително – вкусовата промишленост  региона по покана на кмета на община Първомай Ангел Папазов. Негово превъзходителство д-р Хасан Бармауи- почетен консул на Кралството в Йордания, г-н Мохамед Морси собственик на фирма за търговия с промишлени стоки в Кувейт, придружавани от съпругите им г-жа Ирена Кърчева- зам.председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и г-жа Хемат Мустафа, съсобственик на фирмата, се запознаха с продукцията на 10 фирми, производители на консерви, млечни продукти, вино и птиче месо. Н.пр. д-р Бармауи благодари за посрещането и набеляза няколко стъпки за осъществяване на сътрудничеството в областта на търговията с хранителни продукти и намиране на подходящи партньори и пазари. В края на месец септември ще дойдат в Първомай повече представители на бизнеса от арабските страни, а през ноември – декември ще бъде организирана подобна среща и в Йордания. Той изрази готовност да помогне за организирането на такива събития и посъветва производителите : „Атакувайте арабските пазари с качествена продукция! Българската стока в Йордания е позната и имаме основа за развитие на сътрудничеството.“ Той запозна накратко присъстващите и с някои особености на търговията – мита, банкова система, транспорт, сертификати, схеми и др. Ситуацията в Сирия оказва влияние на всичко това, но аз се надявам положението да се успокои – допълни почетния консул.

Негово превъзходителство запозна присъстващите и с идеята за среща на Йорданския и българския министри на икономиката и ги призова заинтересованите да бъдат на тази среща от такова високо ниво.

Г-н Морси благодари за гостоприемството на кмета и на представителите на фирмите и заяви, че в Кувейт има интерес българските стоки да са на техния пазар. Той е собственик на над 70 специализирани магазини, стоките в които се зареждат след одобрение на държавни комисии.

Г-н Савов, управител на фирма „Шипка“, която изнася около 90% от продукцията си на арабския пазар, посъветва производителите: „Трябва да търсите точния партньор. Възможностите са големи.“

Освен представители на фирмите, на срещата присъстваха кметове от РАО ‚Тракия“и нейният изпълнителен директор проф. Иван Върляков: "Какъв е смисълът местната власт и кметът да инициатор на подобна среща? Във всички цивилизовани държави, когато правиш бизнес и искаш от него да произтече нещо добро, освен чистите бизнес преговори: човек с пари и човек с пари, в разговорите те винаги опират до властта била тя национална или местна. Например ако имаш пари и искаш да направиш едно кафени започват да се поставят въпроси- къде ще се влиза и излиза, откъде ще има вода, каква ще е организацията и куп други изисквания на властта, които трябва да бъдат удовлетворени. Нашата страна има няколко важни неща, които не могат да се отрекат: природните дадености; имаме традиция в производството на хранителни продукти; трето – в света войните вече се водят за чиста вода и храни.. Енергоносителите – като петрол са вече на втори план. Който вземе храните, който го направи навреме – той има бъдеще. Казват: „голям късмет, че еди-кой си срещнал еди- кого си“. Трябва да си готов за птичето на късмета и да имаш рамо, на което то да кацне. Това е което заслуважа похвала. За това правим всичко възможно за да подкрепим кмета на Първомай в неговата инициатива."

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини